NUKLEARKA SE ŠIRI

Tonči Tadić: Slovenija je ozbiljna država, planiraju na vrijeme... Bilo bi dobro da se i Hrvatska uključi u izgradnju drugog bloka Krškog

16.08.2020 u 09:14

Bionic
Reading

Viši znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković i član Znanstveno-tehničkog odbora Euroatoma Tonči Tadić smatra da bi se Hrvatska trebala pridružiti Sloveniji u inicijativi izgradnje drugog bloka Nuklearne elektrane Krško (NEK)

'Takva je namjera Slovenije bila za očekivati. Naime, NEK ima životni vijek samo do 2030. Stoga Slovenija kao odgovorna država već sada planira nove kapacitete. Za razliku od Hrvatske gdje se to ne događa, iako je jasno da u idućem desetljeću u Hrvatskoj iz igre ispadaju praktično sve termoelektrane. A Slovenija je ozbiljna država koja svoju energetsku strategiju planira jedno desetljeće unaprijed', rekao je Tadić za Novi list.

Tadić naglašava da je NEK za Sloveniju jako bitan jer ona iz njega dobiva čak 35 posto električne energije dok je u slučaju Hrvatske ovaj udio na 15 posto.

'Bilo bi zato razumno da i Hrvatska sudjeluje u gradnji drugog bloka nuklearke. Mi smo suvlasnici, a do početka izgradnje bit će riješeno i odlagalište otpada, odnosno problem financiranja dekomisije NEK-a koja je dosad bila glavni kamen spoticanja. Vjerujem da Slovenija ne bi odbila našu ponudu za pomoć u izgradnji drugog bloka NEK-a. A svima onima koji se u Hrvatskoj protive tome, treba reći da će Slovenija drugi blok graditi na istom mjestu pa da bi onda bilo pametnije biti u tome, a ne protiviti se tome i biti bez struje', smatra Tadić.