OJAČANO PARTNERSTVO

Pompeo i Janša častili se komplimentima na Bledu: 'Amerikanci su nas dvaput spasili'

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 13.08.2020 15:08
  • Objavljeno 13.08.2020 u 14:57
Mike Pompeo i Janez Janša

Mike Pompeo i Janez Janša

Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Slovenski premijer Janez Janša i američki državni tajnik Mike Pompeo, koji boravi u kraćem posjetu Sloveniji, založili su se u četvrtak za jačanje transatlantskog partnerstva i nalaženje zajedničkih odgovora na suvremene izazove u području kibernetičke sigurnosti i energetske politike.

"Danas smo razgovarali o jako važnim temama i o straškom partnerstvu naše dvije države", kazao je amerićki šef diplomacije na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s Janšom u vili Bled.

  • +21
  • +18

Mike Pompeo i Janez Janša na Bledu

Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

"Jasna je razlika između slobodnih i neslobodnih naroda, a današnjim potpisom sporazuma o kibernetičkoj sigurnosti štitimo i ljudska prava", rekao je Pompeo koji je u međuvremenu sa slovenskim ministom vanjskih poslova Anžetom Logarom potpisao bilateralnu izjavu o sigurnosnim uvjetima za uspostavljanje mreže nove tehnologije 5G.

On je naglasio i važnost stabilne energetske mreže i energetske neovisnosti.

"Izvori energije moraju biti diverzificirani, a SAD želi osigurati čistu energiju za Slovence", kazao je Pompeo.

Kako su prije današnjeg američko-slovenskog susreta najavljivali mediji, Pompeo i Janša među ostalim su razgovarali o mogućnosti uključivanja SAD-a u program gradnje novog bloka nuklearke u Krškom, kad se za to donese politička odluka, a navodno i o mogućnostima nabave američkog ukapljenog plina preko terminala predviđenih u gospodarskom dijelu Inicijative triju mora.

Janša je na zajedničkoj konferenciji za novinare naglasio da su Slovenci još uvijek zahvalni Amerikancima za to što su ih oslobodili od totalitarizama i primili slovenske iseljenike koji su odlazili u SAD nakon Drugog svjetskog rata.

Amerikanci su, po riječima Janše, Slovence dva puta u prošlom stoljeću spasili, najprije pred nacizmom i fašizmom, a onda i pred komunizmom.

  • +2

Američki državni tajnik Mike Pompeo u Ljubljani

Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

"Slovenija u NATO savezu želi postati vjerodostojan partner i zajedno sa SAD-om nastaviti politiku koja je omogućila pad željezne zavjese i Berlinskog zida, kazao je Janša.

Dodao je da Europu i SAD čekaju izazovi koji nisu ništa manji od onih prije više desetljeća i da će Slovenija raditi na jačanju transatlantskog partnerstva i u vrijeme kad u drugoj polovici iduće godine bude vodila Vijeće Europske unije.

Među sigurnosnim izazovima naveo je opasnost od kibernetičkih napada.

"SAD vidimo kao jedinu silu zapadne civilizacije koja je sposobna suočiti se s novim oblicima sigurnosnih ugroza", istaknuo je slovenski premijer te zahvalio Pompeu na posjetu i pozdravima od predsjednika Donalda Trumpa i prve dame Melanije Trump, rođene u Sloveniji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!