SLUŽBENI POSJET

[FOTO] Pompeo stigao u Sloveniju; Amerikanci će graditi drugi blok nuklearke Krško?

13.08.2020 u 12:21

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo doputovao je u četvrtak ujutro u kraći službeni posjet Sloveniji, gdje je najprije imao susret sa slovenskim kolegom Anžeom Logarom.

Oba su ministra pri tom naglasila značenje intenzivnijeg bilateralnog strateškog dijaloga na svim područjima od zajedničkog interesa, objavilo je u priopćenju slovensko ministarstvo vanjskih poslova, nakon kraćeg razgovora Pomeo-Logar u ljubljanskoj zračnoj luci Brnik.

  • +2
Američki državni tajnik Mike Pompeo u Ljubljani Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Kako se dodaje, Pompeo i Logar su izrazili uvjerenje da će ovaj posjet Pompea Sloveniji dati značajan novi doprinos za suradnju dviju država "na političkom području, u kibernetskoj sigurnosti, gospodarstvu znanosti i tehnologiji". Govorili su i o međunarodnim temama, a Logar je tom prilikom rekao da se transatlantska zajednica mora držati zajedno više nego ikad prije kako bi bila sposobna na učinkovit način odgovoriti brojnim izazovima s kojima se susreće.

Pompeo će se popodne na Bledu odvojeno sastati i sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, a na razgovorima u četiri oka bit će riječi i o regionalnim pitanjima u jugoistočnoj Europi, te bilateralnoj suradnji na području energetike, navodno i o mogućnosti uključenja američkih tvrtki pri eventualnoj gradnji drugog bloka nuklearke Krško. Pompeo i Logar potpisat će popodne i zajedničku američko-slovensku izjavu o sigurnosnim uvjetima za uspostavljanje mreže tehnologije G5.