bitka za zagreb

Tomašević: Vanđelić želi biti stalni ravnatelj Fonda i gradonačelnik. Očito ima i druge kalkulacije i igre u HDZ-u

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 02.02.2021 21:47
  • Objavljeno 02.02.2021 u 21:47
Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević u utorak je poručio kako moguća kandidatura Damira Vanđelića za gradonačelnika Zagreba, s njim "nema nikakve veze".

"Ne bi spekulirao, to je njegova odluka i odluka HDZ-a; vidim da o tome i on priča ovako-onako već tri mjeseca. Ali, što se mene tiče, to sa mnom nema nikakve veze", rekao je Tomašević novinarima na Zagrebačkom velesajmu gdje se održava sjednica Gradske skupštine, upitan kakvo je njegovo očekivanje, ide li ili ne ide privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić u utrku za gradonačelnika Zagreba.

Na pitanje 'misli li da Vanđelić neće možda s njim imati veze u 2. krugu izbora za gradonačelnika Zagreba', Tomašević je kratko odgovorio: "Ne vjerujem".

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini napomenuo je kako su oni "gurali i pritiskali" da se Zakon o obnovi što prije usvoji, a usvojio se tek šest mjeseci nakon potresa. 

'Vidimo koliko sada brzo idu izmjene za Baniju", rekao je Tomašević, dodavši da je tako trebalo ići i nakon potresa u Zagrebu.

"I dogodilo se ono što smo upozoravali - da će biti podjela odgovornosti između različitih institucija i da će prebacivati odgovornost za neuspjelu i sporu obnovu s jedne institucije na drugu", ustvrdio je.

Kaže i da je privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić upozoravao da on "nema nikakve veze s tim kompliciranim zahtjevima i dokumentacijom nego da je to odgovornost Ministarstva graditeljstva".

S druge strane, kaže Tomašević, "mi smo tražili jednu instituciju gdje će se prebaciti javne ovlasti na tu instituciju tako da nema veze više to sa Ministarstvom graditeljstva gdje se trebaju slati zahtjevi". 

Rekao je i da u Fondu za obnovu, koliko zna, radi samo sedam zaposlenih i oni su prebačeni iz drugih agencija i ministarstava.  

"Mi smo tražili da se iz svih relevantnih institucija određeni, adekvatan broj ljudi prebaci i da se daju javne ovlasti toj instituciji tako da se ne mora slati zahtjev nekom ministarstvu pa da onda se dešava ova situacija", objašnjava Tomašević.  

Na pitanje znači li to da Vanđelić nije kriv za komplicirani sustav, ustvrdio je kako je glavna odgovornost za kompliciranu birokraciju i dokumentaciju na Vladi zato jer je donijela program mjera gdje je to zapravo odlučila. Podsjetio je da dokumentacije koja je potrebna nije bilo u Zakonu. 

"A onda je opet odgovornost na Vladi s obzirom da nije iskoristila mogućnost digitalnog povlačenja tih dokumenata iz svojih baza podataka, nego je prebacila tu odgovornost na građane da obilaze šaltere bez veze", kaže Tomašević.  

Što se tiče Vanđelića, Tomašević kaže: "Budući da se on, koliko znam, javljao za ravnatelja i ne vidim ni izbliza da je završio svoj posao nego da ga je na neki način tek započeo, onda me u tom smislu čudi, budući da je išao na razgovor da bude stalni ravnatelj Fonda prije tjedan dana, da si je uopće nominirao kandidaturu; ali očito ima i nekakve druge kalkulacije i igre u HDZ-u", dodao je.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!