dotaknuto dno

Zagrebačka oporba: Bandić je privatzirao aktualni sat

02.02.2021 u 16:13

Bionic
Reading

Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u utorak je oštro osudila način na koji je održan "aktualni sat", istaknuvši da je gradonačelnik Milan Bandić "aktualac privatizirao i neprimjereno se ponašao", a predsjednik Gradske skupštine to dopustio

"Kad ste mislili da ste sva vrijeđenja gradonačelnika vidjeli i sve ostalo, danas je gradonačelnik u javni prostor i jednu novu riječ počeo koristiti - koja se zove 'popušiti', što je apsolutno neprimjereno", rekla je predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare oporbe.

Kaže da razumije "nervozu uoči nadolazećih izbora, ali ta nervoza se ne može očitovati u načinu na koji se gradonačelnik razgovara".

"Svoj nerad u protekle četiri godine, ali i duže, on skriva iza bezobraštine. E, pa sad je bilo dosta", poručila je Mrak-Taritaš.

Potpredsjednik Gradske skupštine SDP-ov Matej Mišić kaže da se u prosjeku na "aktualnom satu" postavi između osam i deset pitanja, većinom oporbenih zastupnika te da je tako trebalo biti i danas, međutim, gradonačelnik je očito imao "drugi plan".

"Danas je postavljeno samo šest pitanja, ali ono što je ključno -  gradonačelnik ne poštuje minimum propisa po kojima funkcionira Gradska skupština, ne poštuje statut, ne poštuje poslovnik. Gradonačelnik sam uzima riječ na aktualnom satu kada i kako želi. To nigdje nije nikada viđeno", ustvrdio je Mišić. 

Istaknuo je i da su danas prvi puta vidjeli da na pitanja oporbenih zastupnika na "aktualcu" mogu odgovarati drugi gradski zastupnici. 

Možete li si zamisliti da u Hrvatskom saboru jedan oporbeni zastupnik postavi pitanje, primjerice Anka Mrak-Taritaš i da premijer Plenković zaduži predsjednika Sabora Jandrokovića da odgovara na to pitanje.

"Do te razine apsurda su nas doveli HDZ i Milan Bandić", kaže Mišić. Ističe da su koristitli više odgovora na isto pitanje kako bi smanjli čim je moguće više broj pitanja koja će postaviti zastupnici. 

"Gradonačelnik sam uzima riječ, koristi vrlo neprimjerene izraze, koji kontinuirano vrijeđa zastupnike, a sada je odlučio okupirati govornicu kada i kako želi. Mislim da je vrijeme da svi zajedno tome kažemo dosta. To je još jedan dokaz zašto su u ovom gradu za tri mjeseca nužne korijenite promjene", poručio je Mišić. 

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević rekao je da je od sjednice do sjednice razina aktualnog sata sve niža i niža, a danas je možda i dotakla dno.

Rekao je da rječnik kojim se Bandić danas koristio nije ni za ulicu, a kamoli za Gradsku skupštinu. Tvrdi da je bilo "namjerno i izrežirano" da troje zastupnika nije uspjelo postaviti pitanja.

"Bilo je izrežirano tako da je zastupnica vladajuće većine postavila prvo pitanje, nakon toga odgovara gradonačelnik, nakon toga delegira pročelniku da odgovori, nakon toga delegira zastupnicu iz svoje stranke da odgovori - a sve kako bi se smanjio broj zastupnika oporbe koji mogu postaviti pitanja gradonačelniku", tvrdi Tomašević.

"Nismo dobili odgovor niti na jedno pitanje, na svako pitanje smo dobili uvrede na osobnoj razini. Gradonačelnik je tri puta uzeo govornicu a da na to nije imao pravo. Privatizirao je aktualni sat i pretvorio ga u svoju stand up, ali ne komediju, nego tragediju", rekao je Tomašević. Poručio je da to više neće tolerirati jer ako treba Bandić će imati aktualni sat sam sa sobom. 

Presjednik Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija, Vladimir Andrić, poručio je da je izvor svih zala Zakon o mjesnoj i lokalnoj samoupravi koji je dozvolio da se gradonačelnici i načelnici na ovakav način ponašaju, te je Bandić dotaknuo dno koji dozvoljava taj zakon.  

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek istaknuo je da smo danas mogli vidjeti "spregu moći koja se koristi u koaliciji HDZ-a i Milana Bandića, na koji način spriječiti zastupnike da postavljaju pitanja i da bude što manje konkretnih odgovora". 

Petek ističe i da predsjednik Skupštine HDZ-ov Mislav Herman nije reagirao sukladno Poslovniku, nije opominjao niti zaustavljao Bandića. 

"Očito se radilo o dogovoru, o poziciji moći koju su sada iskoristili na ovom aktualnom satu jer se bliže lokalni izbori i očito im se 'gaće tresu'", poručio je Petek.