GOSTOVANJE U NU2

Tomašević: Surađivat ćemo s Dalijom Orešković, Hasanbegović je blefer, a Tuđman ne treba dobiti spomenik u Zagrebu

25.11.2018 u 15:04

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) zastupnik u Skupštini Grada Zagreba, gostujući Nedjeljom u 2 na HRT-u s postavljenjem spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu ima dosta problema jer je riječ autokratskom političaru i da takvima ne treba dizati spomenike

'Postavljanje spomenika koštati će oko 4,5 milijuna kuna, odnosno oko milijun kuna po metru visine spomenik Treba dodati da će se za spomenik 'Domovini' 21 milijun kuna. Taj se novac može bolje utrošiti. Za vrtiće se nagodinu planira utrošiti za gradnju i adaptaciju 12 milijuna', kazao je Tomašević.

Na opasku da ne bi mogao pričati o vrtićima da nije bilo Tuđmana podsjetio je da je Tuđman 90-tih godina odbio priznati rezultate izbora u Zagrebu i imenovati gradonačelnika na prijedlog HSLS-a i SDP-a.

'Sad mu ti ljudi žele dignuti spomenik. Ponašao se autokratski, a valja podsjetiti i na pokušaj gašenja radija 101. Mislim da nijedan autokrat ne bi trebao dobiti spomenik', kazao je Tomašević.

Istaknuo je da mu je politika strast u svakom smislu te riječi, te da ga je zanimala me otkad je bio klinac. Sa 16 godina, naveo je, priključio se Zelenoj akciji, trčanje, planinarenje snowboarding, potkraj devedesetih bio je u BBB. Naglasio je da je kao navijač bio na SP u Francuskoj 1998. godine na utakmici za treće mjesto, a 20 godina kasnije bio je na polufinalu i finalu u Moskvi.

'Ne slažem se da je nogomet rezerviran samo za desničare. Sebe bi definirao kao zeleno lijevo', pojasnio je.

Govoreći o stanju u zagrebačkoj Skupštini i nadolazećoj sjednici 13. prosinca na kojoj će se odlučivati o proračunu, koji ako ne prođe uvod je u izbore na gradski parlament, naveo je da je Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) blefer i da želi biti oporba išao bi odmah u startu na to.

Naime, oporba u Skupštini ima 21 ruku, s pet ruku Neovisnih mogli bi srušiti proračun i izazvati izbore.

'Da Hasanbegović hoće rušiti Bandića povukao bi Anu Lederer, svoju pročelnicu za kulturu', mišljenja je Tomašević, ali je i dodao da je izvjesnije da će proračun pasti nego da će proći, ali i da Bandića ne treba podcijeniti.

Upitan zašto je gradonačelnik Milan Bandić u Zagreb pozvao kontroverznog srpskog političara Dragana Markovića Palmu kazao je da je očito da Bandić želi na predsjedničke izbore te da se želi se udaljiti od Neovisnih za Hrvatsku te da je namjerno doveo Palmu da ih isprovocira.

Tomislav Tomašević i Rada Borić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Nemoguće je da Bandić ne zna tko je Palma', mišljenja je Tomašević.

Govoreći o gradonačelniku kazao je da u Saboru skuplja zastupnike kao Pokemone.

'To je sramota', naglasio je i dodao da s njim ali ni sa Hasanbegovićem nikad nije pričao u četiri oka.

Dodao je da se nekad ugodnije osjeća na prosvjedima nego u Skupštini.

'Pitam se ponekad što mi to sve treba, završio sam magisterij na Cambridgeu, imao ponude za lukartivne poslove, ali sam se odlučio vratiti. Patriotizam ne može biti samo stvar desnice. Smatram se patriotom jer sam se nakon magisterija vratio jer želim živjeti u Hrvatskoj', kazao je Tomašević.

Naveo je da Bandić fingira da se stalno nešto gradi za malo novaca, a da je istina zapravo suprotna.

'Gradi Potemkinova sela i lažne fasade', kazao je.

Istaknuo je da su dva najveća zagrebačka problem gospodarenje otpadom i promet.

Najavio je da platforma Zagreb je naš! razgovara s Dalijom Orešković, bivšom predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, te da je izvjesna suradnja s njom.

'Odlično je da se odlučila politički aktivirati jer je odlično radila svoj posao. Razgovaramo s njom vidjet ćemo što će se dogoditi. Za sada ne razgovaramo s Markom Vučetićem , ali se nadam da ćemo u nekoj budućnosti surađivati s njim i Bojanom Glavaševićem koji je od svih bivših SDP-ovaca pokazivao ono što je blisko socijaldemokraciji', kazao je.

Upitan ako sutra Zagreb je naš dođe na vlast hoće li vratiti ime trgu maršala Tita pojasnio je da ukoliko bide prigoda kako će dignuti ruku za to, ali i dodao da to nije prioritet.