KOMENTAR STRUKE

Tuđmanov spomenik na udaru kritike: Namijenjen je samo jednom dijelu društva

23.11.2018 u 21:36

Bionic
Reading

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, djelo kipara Kuzme Kovačića, koji će se u Zagrebu postaviti 10. prosinca, na obljetnicu Tuđmanove smrti, na Facebooku je komentirao kustos i muzejski savjetnik zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti Tihomir Milovac koji smatra da kip ne komunicira sa svim dijelovima društva jednako

Kip autora Kuzme Kovačića visok je 4,2 metra, odliven u bronci i od 10. prosinca stajat će na križanju Vukovarske i Avenije Hrvatske bratske zajednice, na mjestu na kojem je nekoć bila skulptura u obliku piramide Branka Silađina.

'Htio sam napraviti portretnu figuru koja je simbol hrvatske slobode, u koju nas je predsjednik Tuđman poveo, i tako sam ga napravio. Os figure je u nagibu i to govori da nas je taj čovjek poveo u slobodu. Simbol je to forme kojoj sam nastojao utkati dušu živog Tuđmana, da s nama bude živi Tuđman. Figura u bronci je gotova, treba ju još patinirati, a bit će postavljena na kamenom postolju, na lijepom mjestu i vjerujem da će svojim dimenzijama i formom skladno dominirati prostorom', rekao je o svome djelu Kovačić.

  • +5
Spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Na spomenik se na svome Facebooku osvrnuo i kustos i muzejski savjetnik Tihomir Milovac koji stil u kojemu je izveden Tuđmanov portret opisuje kao 'socrealistički manirizam' jer slične 'geste prodora' nalaze se i kod kipova osobama i događajima iz vremena antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Maniristički pak utjecaj detektira u oblikovanju i položaju Tuđmanove šake.

'Maniristički su slikari 'pretjerivali' u prikazu gesti pa se tako i položaj ruke na prsima uglavnom veže za nemoćna stanja ženskih protagonistica, a u kojem zapravo nema pravog životnog impulsa već sve izgleda kao persiflaža, preigravanje. Rekli bismo danas, psihološki neuvjerljivo prenemaganje', piše Milovac kojemu je položaj Tuđmanove ruke znakovit još po nečemu.

'Gesta priklanjanja desnog dlana na prsa u zonu srca prisvojili su pripadnici samo jedne hrvatske političke stranke: HDZ-a. Prema tome kipar je u prenesenom značenju privatizirao taj 'simbol slobode', kako svoj uradak opisuje kipar Kovačić, i namjenjuje ga samo jednom dijelu hrvatskog društva, pripadnicima i sljedbenicima HDZ-a. Budući se radi o predsjedniku svih hrvatskih građana ovime je napravljena ozbiljna etička pogreška i kip već u začetku ne komunicira sa svim dijelovima društva jednako. A možda je to i namjera!', komentira Milovac koji za Tuđmanovo lice kaže da je idealizirano i mladoliko, 'kao da dolazi iz nekog drugog vremena, ne iz vremena ove Hrvatske nego, valjda, iz neke 'bezvremene' i 'bezgranične' Hrvatske'.

Ni čitatelji tportala nisu oduševljeni Tuđmanovim spomenikom. U anketi u kojoj smo ih pitali sviđa li im se čak 82 posto dalo ih je negativan odgovor. Među najčešćim prigovorima su oni da Kovačićevo djelo uopće ne sliči na pokojnog prvog hrvatskog predsjednika. Nema naočale, crte lica su drugačije, a mnoge je zbunio i Tuđmanov ogrtač koji izgleda poput suknje, haljine, nekima i ručnika koji se omota oko pasa na plaži. Neke je njegov lik podsjetio na Radu Končara, a neke čak i na Josipa Broza Tita. Jednog je pak čitatelja podsjetio na predsjednika Hrvatskog sabora Žarka Domljana.