s kolegom radićem

Tomašević posjetio Osijek, skupljao iskustva o školskim kuhinjama, civilnoj zaštiti...

21.10.2023 u 16:15

Bionic
Reading

Puno je prostora za suradnju i razmjenu iskustava Zagreba i Osijeka, ocijenili su zagrebački i osječki gradonačelnici, Tomislav Tomašević i Ivan Radić nakon bilateralnog sastanka u subotu u Osijeku, a posebna tema bila je unapređenje suradnje sustava Civilne zaštite

Osječki gradonačelnik Radić zahvalio na pomoći Grada Zagreba i ustupljenom mobilnom timu i uređaju za mjerenje čistoće zraka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar“ prilikom nedavnog velikog požara u osječkoj Tvornici za preradu plastike Drava International.

Pošto je Osijek imao najveći požar u povijesti koji je bio vrlo specifičan jer je gorjela plastika, ta su iskustva neprocjenjiva, rekao je zagrebački Tomašević. Naglašava da se u takvim slučajevima mogu razmijeniti ne samo uređaji, već i iskustva koja su imala oba grada, a mogu se prenijeti i drugima.

  • +13
Tomislav Tomašević i Ivan Radić susreli se u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Razmjenom iskustava može se poboljšati sustav Civilne zaštite 

To su stvari koje spašavaju živote i to je nešto gdje moramo puno više surađivati, poručio je Tomašević. To ne treba biti samo kroz državni sustav Civilne zaštite nego i ovako kroz  bilateralne i multilateralne razgovore gradonačelnika četiri velika grada, dodao je.

I Radić je ocijenio da se razmjenom iskustava može poboljšati sustav civilne zaštite na lokalnim razinama.

Istaknuo je da je Stožer civilne zaštite Osijeka dobro reagirao tijekom požara i da nije bilo ljudskih žrtava. Gradonačelnik Tomašević je nazvao i ponudio pomoć te je u Osijek došla stručna ekipa koja je mjerila kvalitetu zraka o čemu su konstantno bili obavještavani građani, dodao je.

Osječki gradonačelnik naglašava kako je vrlo bitno da u vodovod i odvodnju nije ušlo ništa plastike.

Polovica škola u Osijeku u jednosmjenskoj nastavi 

Uz tu temu razgovaralo se i o jednosmjenskoj nastavi u školama, a Radić je naglasio da od 21 osnovne škole u Osijeku, 10 ide na jednosmjensku nastavu.

"Radi se projektiranje i kada se to završi omogućit ćemo svoj djeci jednosmjensku nastavu", poručio je osječki gradonačelnik.

Najavljuje da će se uskoro u svim školama graditi i nove sportske dvorane, a uskoro će Grad krenuti i s izgradnjom centralne kuhinje za školarce kako bi sva djeca imala isti obrok.

Zagrebački gradonačelnik je rekao da Zagreb, u odnosu na cijelu Hrvatsku, ima najveći izazov s osiguravanjem jednosmjenske nastave.

"Ogroman je napor koji se treba napraviti kako bi to ostvarili, ogromne kapitalne investicije trebamo pripremiti i tu smo razmijenili iskustva koje ima Osijek", istaknuo je Tomašević.

O digitalizaciji gradskih uprava

Razgovaralo se i o digitalizaciji gradskih uprava. Radić je podsjetio da su tu od bivše gradske vlasti naslijedili vrlo loše stanje te su u proteklom razdoblju povukli iskustva drugih hrvatskih gradova.

Do kraja godine će biti gotova javna nabava, a početkom iduće godine će biti gotova i aplikacija koja će uvelike pomoći osječkim poduzetnicima i građanima, najavio je  ističući da će se svi poslovi s Gradom moći obaviti preko jedinstvene aplikacije.

Tomašević je također izrazio nezadovoljstvo razinom digitalnih usluga koju su zatekli u Gradu Zagrebu, najavljujući nove projekte koji će unaprijediti uslugu za građane ali i cijelu efikasnost gradske uprave.

Tijekom posjeta Osijeku zagrebački gradonačelnik Tomašević obišao je radove na obnovi tramvajske infrastrukture, jedinstveni IT Park u Osijeku i novi nogometni stadion.

Najavljeno je da će se sljedeći sastanak Inicijative četiri velika grada održati upravo u Osijeku.