SJEDNICA GRADSKE SKUPŠTINE

[DOKUMENT] Tomašević po hitnoj proceduri zatražio kredit od 240 milijuna eura za Holding

08.09.2022 u 11:53

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, na traženje Zagrebačkog holdinga predložio je da se po hitnoj proceduri na današnju sjednicu Skupštine Grada Zagreba uvrsti točka prema kojoj bi se Holdingu omogućilo dugoročno kreditno zaduženje od 240 milijuna eura kod kluba banaka (PBZ, Erste, OTP, ZABA, RBA, NHB)

Zbog ideje da se ova točka uvrsti po hitnoj proceduri negodovali su zastupnici Mosta i HDZ-a. SDP je predložio da se sve točke uvrštene po hitnoj proceduri ostave za kraj sjednice.

Mislav Herman (HDZ) je pak zatražio da se materijal ne uvrsti na sjednicu jer je došao devet minuta prije, što je bilo, kako je rekao, 'brzinom svjetlosti', dodavši da je to 'nečuveno'.

'Razočarao me stav SDP-a. Mislio sam da su malo odgovorniji. Ovo je sramotno', kazao je Herman.

Most je također zatražio da se odluka o zaduženju ostavi za sljedeću sjednicu.

U zahtjevu Tomašević navodi da je hitnost nužna kako bi se osigurao kontinuitet provođenja mjera operativnog restrukturiranja i stvorili preduvjeti za potpunu konsolidaciju.

Obrazlažući hitnost postupka pred zastupnicima, Tomašević je kazao da se radi o refinanciranju dugova u većem dijelu i da novo zaduženje iznosi tek 140 milijuna kuna. Dodao je da je Predsjedništvu Skupštine rekao da će materijal doći u zadnji čas jer se pregovaralo sa šest banaka i da je dobro da to bude na kraju, odnosno u nastavku sjednice u ponedjeljak, do kada će svi moći na miru pregledati materijale.

'Dobili smo vrlo povoljnu kamatu i u ovoj situaciji koja je danas u svijetu bilo bi dobro da izglasamo da ide u hitnu proceduru', kazao je Tomašević.

Na kraju je točka uvrštena u dnevni red.

U obrazloženju Holdinga se navodi da od rujna 2021. provode niz mjera operativnog restrukturiranja s ciljem postavljanja osnove novih modela poslovanja članica Grupe i generiranja adekvatnih razina zarade prije kamate, poreza i amortizacije za održivost u serviranju kreditnih obaveza.

Dodaju kako je navedeni proces operativnog restrukturiranja također bila osnova za dobivanje podrške kreditnih institucija za provođenje financijskog restrukturiranja, čime će se u budućnosti stvoriti uvjeti za početak novog investicijskog ciklusa.

Kreditne tranše

Kredit od 240 milijuna eura bio bi u tri tranše: tranša A na 12 godina (118,6 milijuna eura), uz šestomjesečni EURIBOR od 0,984 posto i maržu od 3,25 posto, odnosno ukupnu kamatnu stopu od 4,25 posto, te tranša B na osam godina (103 milijuna eura) uz šestomjesečni EURIBOR od 0,984 posto i maržu od 2,75 posto, odnosno ukupnu kamatu od 3,734 posto.

Prve dvije tranše poslužile bi za refinanciranje postojećih kratkoročnih kredita ZGH i članice Grupe (Gradska plinara Zagreb opskrba, tako da će zaduženje u iznosu od 200 milijuna kuna biti preuzeto od strane ZGH d.o.o.) na dan 30. lipnja 2022. u iznosu od 995 milijuna kuna i refinanciranje dugoročnih kredita ZGH na dan 30. lipnja 2022. u iznosu od 533,3 milijuna kuna, uz refundaciju iznosa koji će naknadno biti plaćen od strane ZGH, a uvećano za iznos nove likvidnosti odobrene nakon tog datuma od strane Nove hrvatske banke.

Tranša C na 12 godina (18,4 milijuna eura) uz šestomjesečni EURIBOR od 0,984 posto i maržu 3,10 posto, odnosno sve ukupno 4,084 posto, poslužila bi za financiranje ostalih općih poslovnih potreba ZGH i članica Grupe u iznosu od 138 milijuna kuna.

Kao sredstvo osiguranja za tranšu A i B Holding je ponudilo zalog na imovini u procijenjenoj vrijednosti od 100 milijuna eura.

S obzirom na isprepletenost operativnog restrukturiranja Grupe ZGH, banke su, stoji u obrazloženju, uvjetovale sudužništvo ovisnih društava GPZ, GPZO i Vodoopskrba i odvodnja. Sudužništvo će biti predloženo uz regresno pravo. Iznos sudužništva za GPZ i GPZO je na puni iznos klupskog kredita dok je kod ViO-a, sukladno zakonskoj regulativi, ograničenje sudužništva umjesto u ukupnom iznosu na godišnjem nivou, i to u iznosu od 50 milijuna kuna godišnje za vrijeme redovne otplate.

  • +7
Sjednica Skupštine Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic