poslovno izvješće

Žrtve plinske krize: Zagrebački holding prošlu godinu završio s gubitkom od 794 milijuna kuna

29.08.2022 u 15:44

Bionic
Reading

Grupa Zagrebački holding ostvarila je u 2021. konsolidirane ukupne prihode u iznosu od 4,14 milijardi kuna i konsolidirane ukupne rashode u iznosu od 4,93 milijarde kuna. Konsolidirani gubitak prije oporezivanja u prošloj godini iznosio je 787,3 milijuna kuna, a gubitak nakon oporezivanja 794 milijuna kuna. Vidljivo je to iz izvješća za 2021. godinu, o kojem će Skupština Grada Zagreba raspravljati na sjednici 8. rujna

Vrijednost investicija ostvarenih u Grupi ZGH iznosila je 288 milijuna kuna, što je za 56,1 posto manje ili za 368,5 milijuna kuna manje nego u 2020.

Kada se pogleda godišnje izvješće samog Zagrebačkog holdinga d.o.o., vidljivo je da su ukupni prihodi lani iznosili 1,8 milijardi kuna, rashodi 2,35 milijardi kuna, gubitak prije oporezivanja bio je 478,9 milijuna kuna, a gubitak nakon oporezivanja 481,4 milijuna kuna.

Komentirajući lanjsko poslovanje, Uprava ZGH, koja je preuzela tvrtku polovicom 2021. godine, navela je da je 'poslovanje Grupe bilo izloženo snažnim utjecajima, kako vanjskim, tako i unutarnjim, što je značajno utjecalo i na financijski rezultat poslovanja te je Grupa, unatoč rastu poslovnih prihoda za 251,7 milijuna kuna ili 6,7 posto, ostvarila gubitak u 2021. godini'.

Smatraju da su ključni negativni utjecaji bili vezani uz 'nastavak negativnih efekata pandemije COVID-19, čiji su se efekti prelili na lance opskrbe, početak značajne makroekonomske pojave kao što je inflacija te poremećaje na globalnom tržištu nabave plina, što je utjecalo na porast troškova energenata, uz generalni rast troškova nabave roba i usluga'.

Obrazlažući povećanje prihoda za 251,7 milijuna kuna u odnosu na 2020. godinu, Uprava navodi da je do toga došlo ponajviše od prodaje i distribucije plina za 238 milijuna kuna ili 24 posto, prihoda od održavanja čistoće i odvoza otpada za 30,9 milijuna kuna ili 8,5 posto te prihoda od prodaje lijekova, većih za 19,4 milijuna kuna ili 5,5 posto.

S druge strane najveći pad prihoda u odnosu na 2020. godinu bilježi segment upravljanja i održavanja javnih cesta, za 33,6 milijuna kuna ili 11,8 posto, zbog manje izvršenih radova za Grad Zagreb te smanjene potražnje za asfaltnim mješavinama na tržištu.

Paralelno s prihodima rasli su rashodi te su veći za 523,8 milijuna kuna ili 12,5 posto.

'Na ove troškove izravno se odrazila kriza na energetskom tržištu, što je utjecalo na više cijene plina za kategoriju kupca poduzetništvo. Dodatno, Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o. od 1. travnja 2021. godine preuzela je kupce koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom na 11 novih distribucijskih područja te su porasle isporučene količine plina za 13,1 posto. S obzirom na navedene utjecaje, ukupni troškovi prodane robe porasli su za 384,4 milijuna kuna ili 38,5 posto u odnosu na prethodnu godinu (s 997,7 milijuna kuna na 1,4 milijarde kuna).

Porasli su i troškovi rezerviranja te iznose 417,6 milijuna kuna i šest i pol puta su veći u odnosu na prošlu godinu. Troškovi rezerviranja porasli su ponajprije s osnove rezerviranja za štetne ugovore kategorija kupaca poduzetništvo u plinskom segmentu poslovanja, i to za iznos od 203 milijuna kuna, te za otpremnine zaposlenima i druge vezane troškove u iznosu od 136,5 milijuna kuna, slijedom odluke o pokretanju programa zbrinjavanja viška zaposlenih', navodi se u izvješću Uprave ZGH.

U Holdingu tvrde da su napravili pomake i u optimizaciji materijalnih troškova i usluga gdje je to bilo moguće. No unatoč optimizaciji, ukupni materijalni troškovi veći su za 279 milijuna kuna ili 13,4 posto u odnosu na 2020. godinu.

'Najveća promjena odnosi se na prethodno navedeno povećanje troškova prodane robe uslijed rasta troška nabave plina. S druge strane proaktivnim upravljanjem troškovi vanjskih usluga manji su za 98,3 milijuna kuna ili 12,7 posto. Također su smanjeni ukupni troškovi sirovina i materijala za 12,3 milijuna kuna ili 6,4 posto u odnosu na 2020., dijelom zbog manje izvršenih usluga za Grad Zagreb, ali i dijelom zbog provedenih mjera racionalizacije tih troškova. Istodobno su porasli troškovi utrošene energije, i to za tri milijuna kuna ili 2,6 posto, zbog znatnog povećanja cijena energenata na tržištu', navodi se u izvješću.

  • +6
Čistoća Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

U Holdingu se hvale da je u području gospodarenja otpadom podružnica Čistoća pokrenula niz inicijativa za smanjenje troškova te da oni značajno utječu na rezultat poslovanja, stoga je u 2021. godini ostvaren ukupni rezultat za 44,9 milijuna kuna bolji u odnosu na 2020. godinu.

Iako je ostvaren negativan poslovni rezultat, u Upravi ZGH smatraju da će se aktivnostima i mjerama započetima u drugoj polovici prošle godine preokrenuti višegodišnji negativni trendovi u poslovanju.