skuplje promjene

Tomašević predstavio novosti u odvozu i naplati otpada: Evo kad će vrećice, kolike su kazne, tko će platiti boksove...

01.09.2022 u 12:11

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević s predstavnicima Zagrebačkog holdinga – podružnice Čistoća predstavio je pripremne aktivnosti vezane za uvođenje novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada

Podsjetimo, 1. listopada Zagrepčanima, nakon tromjesečne odgode, stiže novi način prikupljanja i naplate otpada.

Miješani komunalni otpad korisnici usluga prikupljat će u standardiziranim vrećicama za miješani komunalni otpad izrađenima od recikliranog materijala, volumena 10 litara, 20 litara i 40 litara, koje će građani o svom trošku nabavljati u trgovačkim centrima po cijeni od 20, 40, 80 kuna za deset komada. Uz ovaj, varijabilni dio, postoji fiksni dio računa od 45 kuna za privatne i 90 kuna za poslovne korisnike.

Vrećice za plastiku i biootpad će se nastaviti dodjeljivati kao i do sada, s tim da će se u budućnosti one za plastiku ukinuti korisnicima koji imaju žute kante/kontejnere pa će se u njih plastika moći odlagati kao i do sada - u običnim plastičnim vrećicama.

Tomašević je naveo kako, iako cjenik datira od siječnja, a u međuvremenu su cijene svega otišle gore, nisu odlučili podignuti cijenu usluge.

Odluka predviđa kazne od 500 kuna za kućanstva, odnosno do 1000 za tvrtke, za sve one koji budu nepropisno odlagali otpad, a ako se ne bude moglo utvrditi tko je, recimo, ubacio stolac u kontejner za miješani otpad ili bude koristio nepropisnu vrećicu, kaznu će platiti svi koji koriste kontejner.

'Prvi put ljudi će plaćati uslugu odvoza otpada tako da više plaćaju ako ne odvajaju. To je pravedan model, sustav prema količini odloženog otpada, što smo najavili u izbornom programu. Sustav je usklađen s novim Zakonom o gospodarenju otpadom. Mnogi će gradovi komentirati da neće biti stvarne naplate prema količini, nego po zaduženim volumenima spremnika, pa ako bili puni ili prazni, platit će jednako. Zagreb je jedini veliki grad u Hrvatskoj koji ide u radikalnu promjenu sustava, to će biti najjeftiniji model putem naplate otpada u službenim vrećicama', kazao je Tomašević.

Naveo je da će se vrećice moći kupiti od sredine rujna na 500 mjesta u Zagrebu.

Istaknuo je da su kazne predviđene kad se miješani otpad ne odlaže u tim vrećicama i kad se kontaminira vrijedno odvojeni otpad.

'Kad jedan sustav uništi vrijedno odvojen papir drugog susjeda mesom ili drugom hranom i tako od vrijedne sirovine napravi bezvrijednu', naglasio je Tomašević.

Rekao je da je riječ o velikoj promjeni i da ne očekuje da će sve ići preko noći jer nije išlo ni u drugim gradovima, ali da je riječ o najpravednijem sustavu.

Govoreći o boksovima u koje trebaju biti smješteni kontejneri za zgrade koje nemaju svoje smetlarnike, kazao je da su građani prijavili pet tisuća lokacija za koje će Grad Zagreb provjeriti mogu li ih građani staviti u svoje prostore.

'To je idealna varijanta za Zagreb i stanare. U drugoj varijanti mogu staviti spremnike na parcelu višestambene zgrade. Tada sami odlučuju kako će kontrolirati te spremnike kako treće osobe ne bi ubacivale otpad. I treća varijanta, koja je najgora, stavljanje je spremnika na javne prostore, ali oni moraju biti pod kontrolom vlasnika. Napravili smo tipizirane spremnike', kazao je Tomašević.

Cijena boksova, pojasnio je, je 20 tisuća kuna i financirat će ih građani iz pričuve.

'Već samim pregledanjem i uvjeravanjem građana je maknuta četvrtina spremnika s javnih površina. Krećemo se u dobrom smjeru', rekao je Tomašević i dodao da svi boksovi neće biti odmah na ulicama i da će trebati jedan period da se sve postavi.

Dodao je da kreće informativna kampanja, odnosno leci koji sadrže sve o novom sustavu naplate odvoza otpada, a danas starta i web stranica www.zgvrecice.cistoca.hr o novom sustavu odvoza komunalnog otpada. Također starta poseban telefon koji će raditi svakim danom od 8 do 20 sati i subotom i nedjeljom - 01/ 6420889 - i na njega će građanin moći dobiti odgovore.

  • +10
Konferencija za medije o otpadu u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Istaknuo je da su jučer imali i sastanak s gotovo svim upraviteljima zgrada u Zagrebu, kao i predstavnicima stanara i prolazili kroz sva pitanja.

'Dobili smo i dobre prijedloge. Imat ćemo plakate u svim višestambenim zgradama, oko 20 tisuća plakata, čak ćemo ih staviti i na spremnike. Mobilna aplikacija Razvrstaj me nadograđuje se i daje odgovore što ide u koji spremnik', naveo je gradonačelnik.

Za razliku od građana koji će sami financirati svoje boksove, onima koji žive u centru grada grad će o svom trošku postaviti podzemne spremnike kojih će biti oko stotinu, ali oni neće svima biti nadohvat ruke.

Davor Vić, direktor Čistoće, smatra da je vrećica najpošteniji i najučinkovitiji sustav naplate jer nema više procjene.

'U zgradama su zajednički volumen i dobiva se račun s obzirom na udio koji dužite u tom volumenu, neovisno koliko otpada radite, jeste li bili na moru dva ili tri mjeseca, platite isto. Profitiraju oni koji koriste spremnike mimo propisa, ispaštaju drugi. Sad će biti čista situacija da platiš koliko onečistiš. To je osnovno europsko načelo - da onečišćivač plaća', rekao je Vić.

Vrećice za plastiku i biootpad će se nastaviti dodjeljivati po dosadašnjem načelu. Bojan Ribić iz Čistoće je dodao je da su intenzivno radili na utvrđivanju lokacija za podzemne spremnike.

'Utvrdili smo 77 lokacija koje zadovoljavaju, da se tu ne nalazi infrastruktura plina, struje i slično. Provjereno je 68 lokacija koje su spremne za izgradnju i 29 lokacija je u tijeku, cilj nam je doći do 100 lokacija', rekao je Ribić.

Tomašević je istaknuo da je cilj sustava maknuti kante s javnih površina kako Zagreb ne bi bio Kantograd.

'Zagreb mora povećati sustav odvajanja otpada, no to i dalje nije dovoljno. Ovo je jedan od bitnih koraka kako bismo zatvorili primjerice Jakuševac. Čistoća je imala 200 milijuna kuna minusa godišnje. Ovo se ne radi da bi Čistoća zarađivala', kazao je Tomašević.

Upitan za kazne te tko će i kako kontrolirati stvari na terenu, Tomašević je rekao da će se prema odluci pokušati utvrditi individualna odgovornost.

'Nije neobično i da se provjeri sadržaj vrećice. Na javnim površinama ćemo koristiti i kamere. Pomoću komunalnih redara ćemo pokušati utvrditi individualnu odgovornost, no ako to ne možemo, bit će zajednička kazna. Naravno da ćemo na početku davati upozorenja, ali morat ćemo, da bi sustav zaživio, davati kazne. Postoje načini da sami utvrdimo pojedinačnu odgovornost. Zapošljavamo i nove komunalne redare', kazao je.