posao od 20 mil. eura

Tomašević otkrio detalje vezane uz gradnju u Kranjčevićevoj: Pogledajte kako će stadion izgledati

07.06.2023 u 11:17

Bionic
Reading

Stadion u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu ide u rekonstrukciju u proljeće 2024. godine i kada bude završen, to nogometno zdanje bit će kapaciteta 12 tisuća mjesta, najavio je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, na današnjoj konferenciji za medije. Procjenjuje se da će rekonstrukcija i dogradnja stajati 20 milijuna eura

Gradnja Kranjčevićeve, po idejnom projektu arhitekta Vladimira Kasuna, prvi je preduvjet za rušenje stadiona u Maksimiru. Dok se Maksimir ne izgradi, Dinamo će se preseliti na stadion u ulici pjesnika, a koji će zadovoljavati sve UEFA-ine standarde. 'Ovo ide i osiguran je novac u proračunu, a nadamo se i sufinanciranju UEFA-e i HNS-a', kazao je Tomašević.

Dodao je da će do kraja mjeseca Grad u knjigama biti upisan kao vlasnik kompletnog zemljišta. Stadion bi trebao biti potpuno natkriven s 12 tisuća mjesta u odnosu na sadašnjih nešto više od pet tisuća. Naveo je da je plan da u budućnosti nogometna reprezentacija igra neke manje utakmice na njemu.

'Procjena je da će rekonstrukcija i dogradnja stajati nešto manje od 20 milijuna eura i trebao bi biti gotov u proljeće 2025. godine', kazao je gradonačelnik. Za usporedbu, recimo da je procjena da će rekonstrukcija u potresu stradalog Doma sportova stajati 21 milijun eura.

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika, kazao je da se stadion uklapa u parametre GUP-a te da sada slijede glavni i izvedbeni projekti, a kroz izvedbeni projekt definirat će se troškovnik.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Zagreb

'Istočna i zapadna tribina trebale bi imati 4284, odnosno 4205 sjedećih mjesta, a sjeverna 1714 i južna 1813 sjedećih mjesta', kazao je Korlaet, dodavši da će na istočnoj strani biti parkirališni prostor. Naveo je da će se sve aktivnosti odvijati pod zapadnom tribinom dok će pod ostalima biti organizirani prodaja ulaznica i ugostiteljstvo.

'Ideja je da parking na istočnoj strani, kada nema utakmica, bude pretvoren u prostor za rekreaciju i sport, u kojem će se moći igrati hakl, nogomet i tenis', kazao je Korlaet. Stadion će, kako je prezentirano, imati solarne panele na krovu i vertikalne vrtove, a Kranjčevićeva bi trebala dobiti i novi trg.

'Bit će to „zeleni“, samoodrživi stadion koji se ne viđa često', istaknuo je dogradonačelnik.

  • +3
Stadion Zagreb Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Zagreb

Upitan jesu li razmišljali o drugoj lokaciji za stadion u Kranjčevićevoj i Maksimiru s obzirom na prometnu zagušenost u gradu, Tomašević je rekao da stadion na postojećoj lokaciji ima bitnu nogometnu povijest te da je imao i značenje za HV u Domovinskom ratu.

'Nogometni navijači i mi želimo da stadion ostane u Maksimiru. Lokaciju smo davno presjekli. Stadion ostaje u Maksimiru', kazao je Tomašević, dodavši da nisu odustali od stadiona u Sesvetama, a koji se spominjao u arhitektonskim krugovima kao dobra zamjena za Kranjčevićevu. Istaknuo je da je Kranjčevićeva dobro prometno povezana s gradskim i željezničkim prijevozom, a da se išlo izvan grada, to ne bi bilo tako.

'S HŽ Infrastrukturom dogovoreno je da se postave tri nove željezničke postaje, a najbliža stadionu bit će u Vukovarskoj ulici', rekao je Tomašević.