DOZVOLE DO KRAJA GODINE

Tomašević: Novo skladište na Jakuševcu rješenje za glomazni otpad i pretrpana reciklažna dvorišta

23.12.2021 u 14:24

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak da se do kraja sljedećeg tjedna očekuje dobivanje dozvola za skladište glomaznog otpada na Jakuševcu, čime će se riješiti problem pretrpanih reciklažnih dvorišta u Zagrebu

“Uskoro će se otvoriti novo skladište na Jakuševcu, koje je izgrađeno odavno, ali nije imalo dozvole. Upravnu dozvolu i dozvolu za gospodarenje otpadom skladište će dobiti do kraja sljedećeg tjedna”, rekao je Tomašević novinarima.

Time će se riješiti problem pretrpanih reciklažnih dvorišta, koja više ne primaju glomazni otpad. Najavio je također da bi drobilice koje će oporabljati glomazni otpad trebale dobiti dozvolu do kraja siječnja.

Izvijestio je kako je jučer održan sastanak s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem oko usaglašavanja pravila za gospodarenje otpadom s novim zakonom.

“Još uvijek dogovaramo model kako u skladu sa zakonskim okvirom imati situaciju da svako kućanstvo doista plaća uslugu odvoza prema količini odloženog miješanog otpada, kako bi ih što više financijski stimulirali da odvajaju”, kaže Tomašević.

Odluka bi, prema najavi gradonačelnika, u javno savjetovanje trebala ići kroz nekoliko tjedana.

Sutra lista kućanstva koja su se prijavila za smještaj u gradske stanove

Tomašević je komentirao i nedvana uhićenja u Zagrebu, u kojima je pala zločinačka organizacija odgovorna za podmetanje eksplozivnih naprava i ubojstava, istaknuvši da je Zagreb, unatoč tome, siguran grad.

“Neki incidenti koji se dešavaju nisu dobri, no s druge strane dobro je da policija rješava te slučajeve. To je bitno radi daljnje prevencije”, ustvrdio je Tomašević.

  • +2
Press Tomislava Tomaševića Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je da će sutra biti objavljena konačna lista kućanstava koji se nakon potresa nalaze u privremenom smještaju, Hostelu Arena i kontejnerima, a prijavili su se za smještaj u gradske stanove.

“Uvjete natječaja zadovoljilo je 29 obitelji, odnosno kućanstava, prema toj listi će se krenuti s dodjelom gradskih stanova”, rekao je Korlaet.

Dodao je će nakon provedenog natječaja dio građana ostati smješten u Hostelu Arena.

“Nisu svi ni aplicirali na taj natječaj, u Hostelu Arena je nešto manje od 200 osoba, zaprimili smo ukupno 56 prijava, što obitelji što pojedinaca. Neki smještaj u Areni smatraju prihvatljivim, pa se uopće nisu prijavili”, kaže Korlaet.