zeleno-lijeva koalicija

Tomašević: Neshvatljivo je da su maske u prijevozu obveza, a na biralištima preporuka

29.06.2020 u 16:40

Bionic
Reading

Koalicija stranaka Možemo, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš i Za grad izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog uputa Državnog izbornog povjerenstva o provedbi izbora u uvjetima pandemije, smatrajući neshvatljivim da su maske na biračkim mjestima preporuka

"Kad je HDZ već odlučio da idemo na izbore usred epidemije, a SDP to podržao glasanjem za raspuštanje Sabora, onda se država trebala pobrinuti za to da se svakome omogući ustavno pravo na glasanje u sigurnim uvjetima", poručio je Tomislav Tomašević (Možemo).

Smatraju neshvatljivim da su maske za građane obavezne u javnom prijevozu, a da su na biralištima samo preporuka.

Također smatraju kako je država dužna pred biračkim mjestima podijeliti maske svim biračima koji nemaju vlastitu masku.

"Vjerujemo da će građani pokazati odgovornost, i izaći na birališta u velikom broju, između ostalog i zato da kazne one koji su odlučili provesti izbore u pandemiji, usred ljeta, i u uvjetima još uvijek razrušenog glavnog grada", kazao je Tomašević.

Upozorili su kako se DIP nije osvrnuo na činjenicu da je veliki broj biračkih mjesta u gradu Zagrebu izmiješten zbog posljedica potresa, te da ne postoji nikakva kampanja informiranja birača o tome gdje su im nova biračka mjesta.

"Ovo, u kombinaciji s izborima usred epidemije može značajno utjecati na ukupnu izlaznost, a time i na legitimitet izbornih rezultata", zaključio je Tomašević.