vrijeme praznika

Tomašević najavio besplatno korištenje žičare u veljači

23.01.2024 u 11:21

Bionic
Reading

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet obišli su gradilište Dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec u Sesvetama. Nakon toga održali su redovitu konferenciju za novinare, na kojoj je najavljeno besplatno korištenje žičare Sljeme u tjednu školskih praznika u veljači

Dolenec je navela da su u ovoj pedagoškoj godini u zagrebačkim vrtićima zaposlili 502 novih ljudi, od čega je 115 odgojitelja.

Tomašević je govorio o tri teme za koje smatra da će dominirati sljedećom sjednicom Skupštine Grada: Centru za gospodarenje otpadom (CGO) u Resniku, raskidanju koncesijskog ugovora sa Zagrebačkim otpadnim vodama o pročistaču otpadnih voda te izgradnji sustava za oborinsku odvodnju, vrijednog 22 milijuna eura.

Naveo je da je raskidanje ugovora sa ZOV-om nužno da bi se dobilo zemljište za gradnju CGO-a.

Upitan zašto je na Skupštinu poslan sažetak dokumenta o gradnji CGO-a, kazao je da nisu bili dužni poslati ni sažetak i da se ne radi o sažetku na pet, nego na pedeset stranica.

'U njemu su sve ključne stvari, a jedna od njih je lokacija. Dosad nijedna politička opcija nije imala hrabrosti odabrati lokaciju i zato Jakuševec nije zatvoren. I sada, kada kritiziraju odabir lokacije, ne nude nikakvu alternativu', rekao je Tomašević.

Komentirao je velik broj ljudi koji su se vozili žičarom na Sljeme proteklog vikenda. Naveo je da je prevezeno 25 tisuća putnika i da je razlog za besplatan prijevoz bilo izbjegavanje kaosa i gužvi s automobilima.

  • +17
Gužve za žičaru Sljeme proteklog vikenda Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Najavio je da će u tjednu školskih praznika u veljači žičara ponovno biti besplatna te otkrio da se rade analize tako da za građane Zagreba ona u budućnosti bude potpuno besplatna.

Istaknuo je da žičara, bez obzira na cijenu karata, neće moći podmiriti trošak održavanja, a da se sigurno njima ne može otplatiti trošak izgradnje.

'U 2023. godini karte su pokrile oko 20 posto troškova žičare, a oko 80 posto financira se iz gradskog proračuna. Analiziramo mogućnost da ona bude besplatna za građane koji ionako uplaćuju u proračun i financiraju je', kazao je.

Na pitanje da komentira činjenicu da je Ministarstvo sporta i turizma odbilo mogućnost da se bazen u Španskom sufinancira iz fondova EU-a, kazao je da se s argumentima koji su im izloženi ne slažu i da je oko toga pokrenut upravni spor.

'Bazen u Španskom će biti i izgradnja kreće ove godine. Devet mjeseci su nam govorili da nam fale dokumenti i mi smo ih uredno dostavljali. Sad tvrde da ti dokumenti nisu potpuni', kazao je Tomašević.

Pojasnio je da je donesena odluka da skijanje bude besplatno na Sljemenu zato što sedežnica na Crvenom spustu nije u funkciji.

Govoreći o obnovi nakon potresa u Zagrebu, kazao je da nije zadovoljan time kako se obnavljaju kuće i zgrade u Zagrebu i da više o tome treba pitati resornog ministra Branka Bačića jer je država zadužena za to, a oni kao grad sufinanciraju obnovu privatnih zgrada s 20 posto.