plenkovićev 'obavještajac':

'Slike s Tolušićem su deep fake. Vlada je pod napadom i tome treba stati na kraj odmah i zauvijek'

22.01.2019 u 20:04

Bionic
Reading

Robert Kopal, posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića i bivši glavni analitičar Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) bio je gost HRT-ove Teme dana gdje je komentirao aferu s lažnim slikama ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića.

'SOA je do slika mogla doći na više načina i dobro je odradila posao. To je kvalitetan uradak, to je deep fake, poput onog videa s govorom Barracka Obame na koji se dao namontirati bilo čiji govor a nije se mogla primijetiti razlika. Netko si je dao jako puno truda. To nije klasični fake news', rekao je Kopal.

Što bi bilo da su slike dospjele u javnost prije objave u Nacionalu i prije obrade SOA-e: 'Moramo biti ispred fake newsa jel bi se onda napadi na nevinu osobu morali opravdavati i to bi bilo teško', komentirao je Kopal.

Vlada je u priopćenju navela da se radi o pokušaju destabilizacije vlasti. Je li vlada pod organiziranim napadom, upitan je Kopal, na što odgovara: 'Rekao bih da ako samo čitamo medije, da se nešto događa i da postoji neko djelovanje. Odgovor bi mogao glasiti da netko ima ideju da takvo nešto čini i to treba riješiti u startu i zauvijek'.

Na pitanje tko lansira takve napade Kopal kaže da to može biti netko iz 'kriminalnih miljea, ili netko struktura moći'.

On misli da sada policija i DORH trebaju što prije reagirati i završiti ovu priču. Kako bi se stalo na kraj lažnim vijestima, Kopal misli da treba širiti medijsku pismenost i podržavati visokokvalitetno novinarstvo.

  • +10
Robert Kopal Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL