ZA VINARIJU

Tolušić za svoj novi biznis od države dobio 2,5 milijuna prema pravilniku koji je osobno potpisao

14.09.2020 u 23:18

Bionic
Reading

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić jedan je od 17 vlasnika OPG-a kojima su odobrena novčana sredstva temeljem natječaja Vinska omotnica za ulaganja u vinarije i marketing vina. Tolušićev OPG Terra Slavonia dobio je bespovratnih 2,5 milijuna kuna. Natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju proveden je prema pravilniku donesenom u vrijeme dok je bio ministar, a Agencija mu podređena. Konačno, bio je i predsjednik njenoga Upravnog vijeća

'Pravilnik je donesen sto puta i prije mene. Dakle, ne vidim u čemu je problem. Kada nazovete ostalih 17 koji su dobili novac i kada vam oni ispričaju sve o tome, onda ću i ja pričati', rekao je Tolušić Jutarnjem listu.

Prema pisanju portala Agrobiz odobreno mu je 2,5 milijuna kuna, a prilikom obrade utvrđeni su neprihvatljivi troškovi u iznosu od 475.000 kuna, pa je Tolušićev zahtjev u tom dijelu odbijen. Inače, maksimalan iznos koji je mogao dobiti jedan OPG je 1,5 milijuna eura. Na natječaj se javilo njih 19, a dva su odbijena jer nisu zadovoljili administrativne uvjete, prenosi Jutarnji.

Bivši ministar u prošloj Vladi Andreja Plenkovića funkciju je morao napustiti nakon što su otkriveni nesrazmjeri nekretnina u njegovom vlasništvu. Smijenjen je u srpnju prošle godine u zadnjem od nekoliko Plenkovićevih pročišćavanja Vlade. U svibnju ove godine objavio je da se povlači iz aktivne politike, a paralelno s tim javio se i na spomenuti natječaj, ali i počeo gradnju svoje vinarije u mjestu Rezovac kod Virovitice.

Ministrica Vučković: Ne mogu komentirati osobne poteze pojedinaca

'Poptuno je zakonito. Pravilnik je usklađen s nadlaženom EU regulativom. Treba reći da je takav program postojao i 2014. do 2018. godine te da je 2018. donesen za novo razdoblje. Što se tiče mjere ulaganja u vinarije, mi smo dosada uvijek, pa i sada, imali dovoljno novca za sve projekte koji zadovoljavaju uvjete', rekla je aktualna ministrica poljoprivrede Marija Vučković o Tolušiću u Dnevniku Nove TV.

Na ponovoljeno pitanje je li to u redu, odgovorila je: 'Ne mogu komentirati na taj način osobne poteze pojedinca. Administracija mora raditi zakonito. Nikome nije prilagodila natječaj. Dosad je obrađeno 19 projektnih prijava, do kojih je 17 prošlo, dvije su odbijene zbog administrativnih razloga. Ono što mogu potvrditi jest da su sve obrađene po redoslijedu zaprimanja. Tomislavu Tolušiću je odbijeno 475.000 kuna troškova, on je svoju odluku o odobrenju dobio u skladu s pravilom odobravanja. Što se tiče osobnih poteza ili nekih etičkih pitanja, to možemo svi govoriti za sebe.'