većina situirana

Neki natrag u Saboru, a drugi na starim poslovima - gdje su, što rade i planiraju bivši Plenkovićevi ministri

14.09.2020 u 08:39

Bionic
Reading

Goran Marić, nekadašnji ministar državne imovine i saborski zastupnik po isteku mandata zaposlit će se na radnom mjestu savjetnika u Hrvatskim cestama, o čemu se ovih dana naširoko pisalo. No, gdje su i što rade ostali Plenkovićevi ministri koji su ministarsku funkciju bili prisiljeni napustiti prije isteka mandata?

Tu su, prije svega, četvorica Mostovih ministara, koji su iz Vlade morali otići nakon što su glasali za smjenu ministra financija Zdravka Marića. Slaven Dobrović i Vlaho Orepić nakon toga su se vratili u saborske klupe. Obojica su u svibnju pokušali osvojiti i novi zastupnički mandat, Orepić s HSS-om, a Dobrović s Domovinskim pokretom, ali bezuspješno. No, dok je Dobrovića čekalo radno mjesto predavača na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Orepić je ostao bez posla.

Ivan Kovačić odmah se po razrješenju vratio stomatologiji, radi u poliklinici, ali i kao predavač na studiju dentalne medicine u Splitu. Politički se angažirao u Stranci s imenom i prezimenom, kojoj je i predsjednik. Ante Šprlje se, pak, vratio na sudački posao u Metkoviću, na tamošnjem Općinskom sudu.

Bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić funkciju je napustila pod pritiskom afere vezane uz Agrokor, a nakon ostavke aktivirala je pravo na naknadu plaće. Posljednjih mjeseci radi honorarno kao savjetnica Svjetske banke i nekih domaćih tvrtki.

Tomislava Tolušića, još jednog potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede iz Banskih je dvora otjerala afera s imovinskom karticom. Ostatak mandata proveo je u Saboru, a međuvremenu se bezuspješno stranački aktivirao kao kandidat za potpredsjednika HDZ-a u Plenkoviću suprotstavljenoj opciji za promjene. Po isteku zastupničkog mandata Tolušić ostvario je pravo na naknadu plaće, ali za svega tri mjeseca pune i tri mjeseca polovice plaće jer je na zastupničkoj dužnosti proveo manje od godine dana. Tolušić je za Večernji list potvrdio kako naknadu namjerava koristiti, a po njezinu isteku živjeti od vinarije koju upravo gradi.

Nada Murganić u  svibnju se ponovo kandidirala za zastupnicu i ušla u Sabor, a u međuvremenu je preuzela i vođenje karlovačke županijske organizacije HDZ-a, nakon ostavke bivšeg karlovačkog župana Damira Jelića s dužnosti predsjednika ove organizacije.

Novi mandat u Saboru osvojio je i nekadašnji ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, kojemu se navodno smiješi funkcija veleposlanika u Vatikanu. Pavo Barišić nakon odlaska s pozicije ministra obrazovanja vratio se na Hrvatske studije, na kojima obnaša dužnost dekana koja mu, čini se, ostavlja i dovoljno vremena za brojne sudske sporove s kolegama. Svom starom poslu u Kliničku bolnicu Dubrava vratio se i Milan Kujundžić, još jedan Plenkovićev ministar opterećen nekretninskim skandalima, kojega je u toj zagrebačkoj bolnici čekalo mjesto šefa zavoda za gastroenterologiju.

Lovro Kuščević i Gabrijela Žalac nisu bili voljni razgovarati o svojim planovima za Večernji list.