živi zid

Sinčić: Poljoprivredna politika kreira se za nekoliko povlaštenih proizvođača

02.06.2020 u 16:20

Bionic
Reading

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić poručio je u utorak da budućnost hrvatske poljoprivrede leži u poštivanju mišljenja struke i prilagodbi politike strukturi poljoprivrede, umjesto da se poljoprivredna politika kreira za nekoliko velikih povlaštenih proizvođača

"Sjećam se 2018. godine kada je donesen novi Zakon o poljopivrednom zemljištu i novi Zakon o OPG-u, tadašnji ministar Tomislav Tolušić hvalio se kako će to dići selo, ali to se nije dogodio do današnjeg dana. Kažu mi poljoprivrednici i poljoprivredne udruge kako niti jedan hektar poljoprivrednog zemljišta po tom zakonu nije dodjeljen", rekao je Sinčić koji je u Vinkovcima obišao poljoprivredne nasade mladog poljoprivrednika Marka Katića.

OPG-ovi, koji u Hrvatskoj čine 97 posto svih poljoprivrednih proizvođača, u podređenom su položaju, poljoprivredna politika se ne kreira za njih već za nekoliko velikih povlaštenih proizvođača.

Ocjenio je kako su i korupcija i pogodovanje veliki problem. "Vidimo to ovih dana i na primjeru Hrvatskih šuma u koje je, kao i u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nekadašnji ministar Tolušić postavio svoje ljude da provode njegovu politiku i volju", rekao je Sinčić.

Da bi se stanje promjenilo na bolje treba slušati struku i prilagoditi politiku strukturi hrvatske poljoprivrede. U protivnom, kazao je, u Hrvatskoj će doći do "neofeudalizacije" koja je već na djelu u nekim hrvatskim područjima.

"Doći ćemo do toga da će sva područja opustiti, a ostat će samo veliki proizvođači za koje će raditi domaće osiromašeno stanovništvo ili migranti, kao što je slučaj u Španjolskoj", kaže Sinčić.