INVESTICIJA U ZAGREBU

Todorić se bacio i na stanogradnju, s Kaićem gradi 87 stanova

02.02.2017 u 15:25

Bionic
Reading

Luka Kaić, poduzetnik koji je 2010. godine od Agrokora kupio tvrtku Plus card super i s nizom svojih tvrtki bio u poslovnom odnosu sa spomenutim koncernom, odnedavno je u novom poslovnom pothvatu s Ivicom Todorićem, vlasnikom i predsjednikom uprave Agrokor. Kaić je široj javnosti postao poznat kad je bivšem premijeru Ivi Sanaderu prodao penthouse u blizini Cibonina tornja u Zagrebu

Na prostoru bivše Name, donedavno Maxi Konzuma, na zagrebačkoj Knežiji  Kaićeva tvrtka Domograd, osnovana 2015. godine, investira u stambeno-poslovnu zgradu koju će graditi Todorićeva tvrtka Projektgradnja iz Slavonskog Broda.

U planu je gradnja 87 stanova na pet etaža, a u sklopu kompleksa bit će dvije podzemne etaže i prizemlje rezervirano za market, na etaži -1 parking za kupce, dok bi na etaži -2 bilo 90 parkirno-garažnih mjesta za stanare.U planu su stanovi površine od četrdesetak pa do 120 m2.

U želji da doznamo nešto više o projektu kontaktirali smo Kaića, koji se opravdao poslovnim obvezama i obećao se javiti povratno, ali to nije učinio.

U zemljišnim knjigama kao vlasnik zemljišta još uvijek je naveden Konzum, a je li Todorić Kaiću u međuvremenu  zemljište prodao i je li Agrokor za svoje potrebe rezervirao dio stanova pokušali smo doznati u najvećem domaćem koncernu, ali odgovor nakon nekoliko dana čekanja nismo dobili.

Radovi na objektu započeli su prije par dana, a kako doznajemo stanovi će biti useljivi u travnju 2018. godine. Cijeli projekt prati Erste banka, dok se cijena za kvadrat stana kreće od dvije do 2.200 eura ovisno o katu. Uz stan je obvezna kupnja spremišta i garažnog mjesta koji stoje 12 tisuća eura.

Zanimljivo da je i prije nego što su radovi započeli dio najskupljih stanova na najvišim katovima bio rasprodan.

Kaić je u široj javnosti postao poznat kada se otkrilo da je bivši premijer Ivo Sanader od njegove tvrtke kupio 2009. godine penthouse na šestom katu, odnosno na vrhu zgrade u Šarengradskoj 1, u kojoj je smjestio svoju tvrtku Alia savjetovanje.

Šest godina kasnije, kad su Sanaderu sva kola već bila otišla nizbrdo, prodao je penthouse Kaićevoj tvrtki Plus card super.

Kaić je prošlog ljeta, nakon što je u predstečajnoj nagodbi preuzeo Hotele Podgora, prodao većinski udio u njima partneru Dubravku Grgiću, vlasniku Agram Investa.

Osim spomenutih tvrtki Kaić je direktor u još nekoliko njih od kojih su prema podacima Poslovne.hr u 2015. godini najviše prihoda imale Kaić d.o.o.(14,5 milijuna kuna) i Dvakom (6,6 milijuna kuna).

Tvrtku Projektgradnja, koja će graditi stanove, Todorić je preuzeo kad se našla u predstečajnoj nagodbi.

Gradili su niz objekata za Agrokor, uglavnom farmi i vinarija, ali prihodi su im padali i na kraju su završili u predstečajnoj nagodbi.

Tri Agrokorove tvrtke - Konzum, Belje i Vupik - pretvorile su svoja potraživanja u vlasničke udjele u temeljnom kapitalu Projektgradnje i stekle 54 posto vlasništva. Kroz predstečaj utvrdilo se i da je Todorić bivšeg vlasnika Željka Čiguru izdašno kreditirao kroz neosigurane zajmove pa je na kraju udio koncerna Agrokor završio na 67 posto.

Projektgradnja je prije dvije godine radila i na obnovi zagrebačkih studentskih domova uoči Europskih sveučilišnih igara.