ALIA SAVJETOVANJE

Tko je kupio Sanaderovu nekretninu? 'Konzum, izvolite'

Bionic
Reading

Poslovni prostor bivšeg premijera Ive Sanadera, u kojem je nakon naprasne ostavke osnovao tvrtku Alia savjetovanje, prodan je na javnoj dražbi tvrtki Plus card super d.o.o. Prema podacima s Poslovne Hrvatske, ova tvrka, inače jedina zainteresirana za kupnju tisuću kvadrata s garažom u Šarengradskoj 1, poslovno je povezana s koncernom Agrokor Ivice Todorića. Zanimljivo je kako se poslovni prostor zapravo vraća prvom vlasniku jer ga je Luka Kaić, bivši direktor tvrtke Plus card super, 2009. prodao Sanaderu

Poslovni prostor koji je Sanaderu trebao biti radno mjesto nakon odlaska iz politike i u kojem je trebao nuditi usluge poslovnog savjetovanja prodan je na javnoj dražbi na Općinskom sudu u Zagrebu za 5,7 milijuna kuna. Sanader je za kupnju podigao kredit od 5,1 milijun kuna, no tvrtka nije uspjela profunkcionirati s obzirom na to da su se Sanaderom ubrzo počeli baviti istražitelji i policija.

Kredit nije vraćan te je Zagrebačka banka ovršila prostor, a ovom prodajom naplatila se i država, tj. Ministarstvo financija, koje je imalo zabilježbe u ukupnom iznosu nešto većem od milijun kuna.


Sanaderov poslovni prostor kupila je tvrtka Plus card super d.o.o iz Zagreba, čiji su bivši direktori, kao i sadašnja direktorica poslovno vezani uz koncern Agrokor, stoji na Poslovnoj Hrvatskoj. Naime na čelu tvrtke koja je postala vlasnicom poslovnog prostora u Šarengradskoj arhitektica je Mirta Mujačić Đaković. Ona je kao ovlaštena arhitektica provodila natječaj za izradu arhitektonskog rješenja za tvrtku Pet-prom, a koja za koncern Agrokor gradi logističko-distributivni centar u Dugopolju pored Splita.

Na poslovni telefonski broj tvrtke Plus card super d.o.o., registrirane na adresi Ilica 109, javlja se ženski glas: 'Konzum, izvolite'. Nekoliko minuta kasnije, isti glas na istom broju javlja se sa 'molim', a na upit je li to tvrtka Plus card super odgovara 'krivo ste dobili', ne želeći precizirati tko je s druge strane žice. U telefonskoj tražilici po broju, umjesto Plus card super d.o.o. izlistava se Konzum d.d. na adresi Marijana Čavića 1A.

Dužan i Hanžekoviću

Prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, Sanaderova tvrtka duguje državi 1,2 milijuna kuna, od toga 128.000 kuna poreza na nekretnine, 464.000 kuna poreza na dobit, 457.000 kuna poreza i prireza na dohodak te 200.000 kuna doprinosa za obavezna osiguranja. Sanader je dužan i odvjetničkom društvu Marijana Hanžekovića koje provodi ovrhe uslijed dugovanja Zagrebačkom holdingu. Tvrtka Alia savjetovanje tako duguje 1600 kuna za odvoz smeća te je 9. travnja ove godine pokrenuta i ovrha.


Do 2013. na čelu tvrtke koja je kupila Sanaderov poslovni prostor bio je Luka Kaić, a on na istoj adresi, u Šarengradskoj 1, ima prijavljenu tvrtku Domograd te je njegova tvrtka Kaić d.o.o. bila investitor zgrade u kojoj je bio Sanaderov ured. Sam Kaić je Sanaderu prodao spornu nekretninu za nešto više od 800 tisuća eura.

Kaić je predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Hoteli Podgora te je partner konzorciju koji upravlja njima, a koji je sastavljen od Agrokora, meksičke hotelske grupacije Karisma i TUI-ja.