UMIRUJUĆA IZJAVA

Marić: Ne vjerujem da će Agrokor bankrotirati

26.01.2017 u 10:55

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je, uoči sjednice Vlade, sve glasnije priče oko navodnih financijskih problema koji su pogodili Agrokor u kojima se spominje čak i mogućnost bankrota

'Sigurno ne bih tako daleko išao. Upoznat sam jer sam tamo i radio, a kao ministar financija brinem i pratim kao i za sve kompanije. Mislim da su iz Agrokora u priopćenju naznačili da nema rizika što se tiče obveza u dogledno vrijeme, ali sigurno da ta činjenica o smanjivanju kreditnog rejtinga je imala neke reperkusije', poručio je Marić

Na pitanje postoji li nekakav plan 'B' u slučaju da tako velika tvrtka krene nizbrdo istaknuo je da misli kako je kompanija i dalje u dobrom stanju i da do toga neće doći.

Da je Agrokor u financijskim problemima potvrdila je kreditna agencija Moody's, koja je nedavno snizila kreditni rejting Todorićeve tvrtke s B2 na B3, a vjerojatnost od bankrota povećala s B1-PD na B3-PD, ukazujući na slabiji lanjski poslovni rezultat i visoku zaduženost.

'To snižavanje odražava naše mišljenje da Agrokor vjerojatno neće zadržati kreditne omjere u skladu s našim prijašnjim zahtjevima za B2 rejting u svjetlu pogoršanja operativne izvedbe do koje je došlo u prvih devet mjeseci 2016', ističe Vincent Gusdorf, potpredsjednik i analitičar Moody'sa. Dodaje, pak, da stabilni izgledi odražavaju očekivanja da će Agrokor stabilizirati svoju zaradu u idućih 12 mjeseci unatoč žestokoj konkurenciji u Hrvatskoj i Sloveniji.

Prema podacima iz konsolidiranog financijskog izvješća za 2015. ukupan dug koncerna Agrokor iznosi 45,3 milijarde kuna. Omjer kapitala i obveza, koji ukazuje na visoku zaduženost Todorićevog koncerna vrlo je nepovoljan budući da je kapitalom pokriveno tek 14,2 posto ukupne imovine.

Glavnina obveza (24,4 milijarde kuna) odnosi se na kredite i obveznice. Unatoč djelomičnom restrukturiranju duga i povoljnim okolnostima na financijskim tržištima, financijski troškovi nastavili su rasti pa je za kamate isplaćeno 2,77 milijardi kuna, 10,7 posto više nego godinu ranije.