UZVRAĆA UDARAC

Todorić podnio kaznenu prijavu protiv Dalić, Ramljaka i Knighthead fonda

05.11.2017 u 17:28

Bionic
Reading

Ponovno se na blogu oglasio Ivica Todorić. Zbog kriminala u Agrokoru, kaže, podnio je kaznenu prijavu

Dok se još uvijek traga za bivšim šefom Agrokora Ivicom Todorićem, on se ponovno oglasio na svom blogu i poručio kako je podnio kaznenu prijavu protiv Martine Dalić, potpredsjednice Vlade, Ante Ramljaka, izvanrednog povjerenika Vlade RH u izvanrednoj Upravi koncerna Agrokor, Thomasa Wagnera, suosnivača i supredsjedatelja Uprave Knighthead Capital Managementa te tvrtke Knighthead Capital Managment.

'Zbog nevjerojatnih, potpuno vidljivih, kriminalnih aktivnosti koje provodi izvanredna uprava Agrokora, podnio sam kaznenu prijavu protiv odgovornih. Potezi izvanredne uprave, koje odobrava Vlada, kao rezultat imaju pogodovanje odabranima i zastrašujuće urušavanje vrijednosti tvrtki iz koncerna čemu svjedoče i burzovni rezultati trgovanja dionicama Agrokorovih tvrtki koje, očito, treba uništiti kako bi se prodale u bescjenje', napisao je Todorić na blogu.

Smatra da su Dalić, Ramljak, Wagner i Knighthead Capital Managment krivi za zlouporabu položaja i ovlasti te zlouporabu povlaštenih informacija.

 

Dokument: "Todorićeva kaznena prijava"

U obrazloženju prijave Todorić, između ostalog, navodi da se Knighthead fond u visoko rizičan posao kupovanja korporativnih obveznica Agrokora 'nije upustio slučajno, već je imao unaprijed dogovoren aranžman o konverziji svojih rizičnih ulaganja u super-senior status, čime će ulaganje koje je vrijedilo prosječno 30centi/1 USS postati priznato u 100 posto iznos''.

'Na taj način, naoko nerazumna investicija visokog rizika postaje izrazito profitabilno ulaganje i to bez ikakvog rizika. S obzirom da je Knighthead u taj posao izložio više od 5%, a u konačnici možda i više od 10 posto svog ukupnog kapitala, evidentno je da je takav aranžman ne samo dogovoren unaprijed, nego da su za njega data i čvrsta jamstva, kao i uspostavljeni mehanizmi kontrole dogovora ugrađeni u tekst roll-up Ugovora. Prema našim saznanjima, kreatori dogovora i davatelji jamstava da će se on moći realizirati, bili su upravo prvo osumnjičena Martina Dalić, kao najviša državna dužnosnica RH resorno zadužena za to područje, i Ante Ramljak, drugo osumnjičeni kao predestinirani, a kasnije i imenovani izvanredni povjerenik Vlade RH u Agrokoru', napisao je u prijavi Todorić.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

 Ivica Todorić još nedostupan hrvatskom pravosuđu

 Ivica Todorić još uvijek je nedostupan hrvatskom pravosuđu. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je na upite novinara zna li hrvatska policija gdje je Todorić, rekao kako naša policija aktivno surađuje s policijama u Europi i u svijetu.

 'Na to pitanje i na sva pitanja te vrste, kao što je Ravnateljstvo policije već i priopćilo, možemo reći da hrvatska policija u okviru međunarodne policijske suradnje aktivno surađuje s policijama u Europi i u svijetu', izjavio je Božinović prilikom današnjeg obilježavanja 27. obljetnice 1. gardijske brigade Tigrova.

 Europski policijski ured – Europol objavio je proteklog tjedna na svojim stranicama fotografije i podatke o Ivici Todoriću za kojim hrvatsko pravosuđe traga zbog slučaja Agrokor. Uz fotografiju i opis osobe, Europol je na svojim stranicama napisao da se Todorića traži zbog korupcije, prijevare i krivotvorenja dokumenata, uključujući i  dokumente koji utječu na financijske interese EU-a.

Hrvatsko pravosuđe ranije je izdalo crvenu tjeralicu za Ivicom Todorićem koji je nedostupan od pokretanja istrage u slučaju Agrokor, unatoč ranije raspisanoj tjeralici i izdanom Europskom uhidbenom nalogu (EUN).

 Istraga protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante, i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora pokrenuta je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna, pri čemu je istražni zatvor određen samo za Ivicu Todorića.