Najtraženiji BJEGUNac

Todorić tvrdi: Znaju gdje sam. Što na to kaže DORH?

03.11.2017 u 13:54

Bionic
Reading

Nakon što je na stranicama Europola u četvrtak objavljena tjeralica za Ivicom Todorićem, on sam je na blogu napisao: 'Moji su odvjetnici u stalnom kontaktu s vlastima i nadležnim institucijama kojima je poznata moja adresa, i to još prije nego što je protiv mene pokrenuta bilo kakva istraga.' Znaju li dakle pravosudne instance gdje je odbjegli Todorić, kao što on tvrdi?

Za Todorićem je raspisan europski uhidbeni nalog, nalazi se na Interpolovoj tjeralici koja obuhvaća 200 zemalja te na Europolovoj listi najtraženijih europskih bjegunaca. Unatoč tome, on tvrdi da hrvatske institucije znaju gdje se on nalazi.

Je li to istina, pitali smo Državno odvjetništvo RH i Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Na pitanje znaju li gdje je Todorić, ne odgovaraju. Poručuju da nemaju namjeru komentirati njegov blog.

'Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu nemaju namjeru i neće komentirati navode ni iz bloga prvookrivljenika u kaznenom predmetu protiv petnaestero okrivljenika, ni iz medija, već postupaju i poduzimaju zakonom predviđene radnje te će i nadalje to činiti', stoji u šturom odgovoru.

Pitanje smo uputili i njegovu odvjetniku Čedi Prodanoviću, a on nam je kazao kako nema namjeru davati izjave.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Podsjetimo, Todorić je u bijegu izradio internetsku stranicu www.ivicatodoric.hr, preko koje komunicira s javnošću. Vlasnik domene na kojoj je objavljen blog Ivice Todorića je Dino Maček, sin Ratka Mačeka, bivšeg dugogodišnjeg glasnogovornika HDZ-a iz vremena Ive Sanadera, dok je stranica smještena na serverima izvan hrvatskih granica. 

Stručnjak za zaštitu informatičkih sustava Lucijan Carić ranije je za tportal kazao da hrvatske vlasti do podataka o tome tko se krije iza stranice i gdje je locirana mogu doći samo hakerskim ili obavještajnim metodama.

'Nema legalnog načina kojim bi oni to mogli doznati. Legalno mogu zatražiti međunarodnu pravnu pomoć', poručuje Carić. Stranica, ističe Carić, loše je mjesto pomoću kojeg se može tražiti nekoga jer netko tko iole zna nešto o računalima koristit će neki oblik VPN-a i podaci koji će ostati zabilježeni na serverima neće koristiti svrsi.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL