POLJAK ARTUR DEBSKI

To je zastupnik! Pokušava živjeti kao radnik-imigrant

09.04.2014 u 07:29

Bionic
Reading

Poljski parlamentarni zastupnik, koji je došao u London živjeti kao imigrant kako bi bolje razumio ono što privlači njegove sunarodnjake u Veliku Britaniju, otkrio je jučer da je proveo noć u skloništu za beskućnike te je dodao kako je doći u stranu zemlju bez osiguranog smještaja ili posla 'neodgovorno', piše The Independent

Artur Debski, član liberalne opozicijske stranke Vaš pokret, stigao je u London ovoga vikenda kako bi iz prve ruke shvatio kako izgleda život ekonomskih migranata nakon što je upozorio da je odljev mladih Poljaka koji napuštaju zemlju 'opasan' za Poljsku, piše The Independent.

Debski je rekao da se želi suočiti s izazovima s kojima se suočavaju migranti koji dolaze u Veliku Britaniju u potrazi za poslom i koji žive od skromnih prihoda, ne bi li uvjerio mlade obrazovane Poljake da ostanu u svojoj domovini.

Procjenjuje se da se oko milijun Poljaka preselilo u Britaniju otkako je ova zemlja ušla u EU prije deset godina, a Velika Britanija bila je jedna od rijetkih zemalja koje joj nisu nametnule ograničenja. A kako ankete pokazuju, više od dvije trećine mladih Poljaka razmišlja o emigraciji.

No početak novog života Arturu Debskom nije prošao lako.

U blogu koji je objavljen u ponedjeljak navečer, ovaj poljski parlamentarni zastupnik napisao je kako je proveo nedjelju navečer u hostelu za beskućnike te je objavio svoju fotografiju kako spava na podu u vreći za spavanje. U međuvremenu se preselio u hotel u Wandsworthu, u južnom Londonu, gdje je cijena noćenja 14 funti.

Političar, koji je doputovao niskobudžetnom aviokompanijom, rekao je kako je preseljenje u London bez ikakve pripreme neodgovorno.

'Morate biti itekako pripremljeni', dodao je Debski.

Mnogi Poljaci odabrali su ostati u Velikoj Britaniji. Nedavno istraživanje pokazalo je da gotovo tri četvrtine Poljaka koji su stigli u Britaniju namjerava dugoročno i ostati. Isto istraživanje pokazalo je da čak 40 posto Poljaka također razmišlja o prijavljivanju za dobivanje državljanstva, prenosi The Independent.

Debski je dodao kako je odlazak mnogih radno sposobnih ljudi iz Poljske 'opasan' za ekonomiju zemlje i da je potrebno istražiti zašto je Britanija atraktivnija mladim radnicima od njihove domovine.

Poljski zastupnik u početku je predložio da će ostati i do mjesec dana, ali izgleda da bi mu boravak u Velikoj Britaniji mogao biti puno kraći od boravka njegovih sunarodnjaka koje je došao proučavati.

'Odlazim za tri dana jer ne mogu ostati dulje. Moram riješiti nekoliko stvari', rekao je Debski.