bez puno kandidata

[ANKETA] U Osijek stiže promjena vlasti. Pitamo vas: Za koga biste glasali na izborima za gradonačelnika?

30.04.2021 u 14:24

Bionic
Reading

Nakon Ivice Vrkića, koji se više neće kandidirati, jasno je da će Osijek nakon svibnja dobiti novu vlast. No u utrku, za razliku od nekih drugih velikih gradova, ne ide toliko kandidata

Glavni favorit da osvoji mjesto gradonačelnika prema anketama u medijima zasad je HDZ-ov Ivan Radić. Samo su mu 33 godine, predsjednik je osječkog HDZ-a i saborski zastupnik.

Najveći konkurenti su mu SDP-ov Goran Kušec te nezavisni Berislav Mlinarević, kojeg podržavaju Domovinski pokret i Most.

Kušec je do sada bio nepoznat javnosti, a sveučilišni je profesor na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i nije imao veze s politikom. Mlinarević je pak čista suprotnost. Poznati je osječki ugostitelj - vlasnik je hotela Waldinger te nekoliko ugostiteljskih lokala, među kojima je i restoran s Michelinovom preporukom.

<<< Zahuktala se izborna utrka u Osijeku, pogledajte kako su raspoloženi birači >>>

Od svih njih široj javnosti, pa i onoj izvan Osijeka, poznatiji je Vladimir Šušljagić. Bivši osječko-baranjski župan u dva mandata i bivši saborski zastupnik bit će kandidat stranke Snaga Slavonije i Baranje.

<<< U kakvom su stanju osječke financije: Provjerili smo brojke na koje pobjednici izbora trebaju obratiti pažnju >>>

U osječkoj politici poznat je Miroslav Vanek, kandidat i na prošlim lokalnim izborima. Nezavisni je kandidat kandidacijske liste skupine birača 'Građani, a ne političari', a podržavaju ga Udruga Možemo Osijek i Nezavisna lista Zorana Batnožića.

HNS u utrku za gradonačelnika šalje pak Vladimira Hama. Predsjednik je osječke podružnice stranke, a već je bio dogradonačelnik Osijeka.

  • +2
Kandidati za Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Poznata aktivistkinja Katarina Kruhonja bit će kandidatkinja platforme Možemo. Kruhonja je dugogodišnja članica i bivša direktorica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava - nevladine udruge iz Osijeka.