NEPOĆUDNO IZVJEŠTAVANJE

Tko to hakira američke medijske divove?

01.02.2013 u 11:17

Bionic
Reading

Dan nakon što je New York Times objavio da su kineski hakeri provalili u njihova računala i ukrali šifre zaposlenika, Wall Street Journal također je priznao da su ga hakirali Kinezi, i to pomoću računala u pekinškom uredu tog američkog financijskog dnevnika

Wall Street Journal, list u vlasništvu tvrtke News Corporation medijskog mogula Ruperta Murdocha, priopćio je da hakerski napad nije u cijelosti okončan i da još uvijek surađuje s vlastima i sigurnosnim stručnjacima da bi očistio svoje računalne sustave.

Kinesko ministarstvo obrane zanijekalo je bilo kakvu uključenost u cybernapad na NYT ili bilo koju drugu američku korporaciju. Stručnjaci pak podsjećaju da su kineski hakeri počeli napadati američke organizacije još 2008, nadzirući što i kako pišu o događajima u Kini.

Tvrtka za računalnu sigurnost Mandiant u prosincu je obavijestila svoje klijente da je temeljem nekoliko istraga pronašla dokaze da su kineski hakeri provalili u e-mailove, kontakte i datoteke više od 30 novinara i njihovih nadređenih u medijskim organizacijama na Zapadu te odredili 'kraću listu' novinara za iduće napade, a oni su pisali o kineskim vođama, političkim i pravnim pitanjima u Kini te telekomunikacijskom gigantu Huaweiju.

Bloomberg News bio je meta napada kineskih hakera prošle godine, nakon što je u lipnju objavljen članak o bogatstvu članova obitelji budućeg kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Napad na NYT koincidirao je s izvještajem prema kojemu su članovi obitelji kineskog premijera Wen Jiabaoa zgrnuli bogatstvo od nekoliko milijardi dolara.

Associated Press izvijestio je u četvrtak da administracija predsjednika Baracka Obame zbog svega navedenog razmatra oštrije akcije protiv Pekinga.

Državna tajnica Hillary Clinton poručila je da je potreban globalni napor u uspostavi pravila za cyberaktivnosti.

'Posljednjih godina svjedočimo ne samo pokušajima hakiranja vladinih institucija, već i onih nevladinih', rekla je Clinton, dodajući da hakerske napade ne provode samo Kinezi.

U obavještajnom izvješću iz studenog 2011. američki vladini dužnosnici optužili su Kinu i Rusiju za krađu intelektualnog vlasništva u svrhu ostvarivanja materijalne dobiti.