IMOVINSKE KARTICE

Tko su najbogatiji zastupnici u Saboru?

21.01.2012 u 09:40

Bionic
Reading

Prema imovinskim karticama koje su predali Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, saborski zastupnici Laburističke stranke vole nekretnine, piše Večernji list. Svi saborski zastupnici, kao i članovi Vlade, svoje imovinske kartice Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa moraju poslati najkasnije do ponedjeljka, 23. siječnja

Najbogatiji među njima je Branko Vukšić koji je u svojoj kartici prijavio tri stana. Jedan ima 80 četvornih metara, drugi 78, a treći 43 i svi su u Zagrebu. Pored stanova, Vukšić ima i apartman na Cresu te kuću s okućnicom od 79 četvornih metara u Nedelišću. Vrijednost svih Vukšićevih nekretnina veća je od 3,5 milijuna kuna. Kako navodi u svojoj kartici, prvi je stan sa suprugom stekao otkupom, drugi je kupio novcem od otpremnine iz Večernjeg lista, a treći, sustanarski stan, novcem od prodaje dionica Nove TV. Apartman i kuću u nizu na Cresu kupio je kreditom, ušteđevinom, a dijelom novcem od honorara. Dvije trećine kuće u Nedelišću je naslijedio, a jednu trećinu kupio je sam, navodi Večernji list

Njegov stranački kolega Zlatko Tušak ima stan i kuću u Bjelovaru, zemljište od 11.500 četvornih hvati u Grižanima, voćnjak, a gradi i vikendicu od 72 četvorna metra. Uz nekretnine ima i više od 20 tisuća eura ušteđevine. Laburist Mladen Novak ima, pak, stan i kuću s okućnicom u Sisku, a posjeduje i oranice, šume i voćnjak. U kartici je prijavio i grobnicu, piše VL.

Splitski HDZ-ovac Dujomir Marasović, ravnatelj KBC-a Split, ima stan u Splitu vrijedan 1,1 milijun kuna, 3500 četvornih metara građevinskog zemljišta također u Splitu vrijednog 2,5 milijuna kuna, kuću i polje u Omišu, vikendicu na Šolti vrijednu 700 tisuća kuna, garsonjeru u Zagrebu od 350 tisuća kuna i gotovo 100 tisuća eura ušteđevine.

Predsjednik Sabora Boris Šprem ima nepromijenjenu imovinsku karticu i vlasnik je stana u Zagrebu od 83 metra četvorna i oranice u Vrbniku od 795 metara četvornih. Sa suprugom je suvlasnik još jednog stana u Zagrebu od 77 metara četvornih, a uštedio je 25.000 eura i ima umjetničkih slika vrijednih 40 tisuća kuna.

Miroslav Tuđman bogati je vlasnik uglavnom naslijeđene i darovane imovine. Kuću na Braču od 140 metara četvornih sam je kupio, drvenu kućicu (40m2) poklonio mu je rođak, a u Veliko Trgovišće preselio ju je 1982. godine, četvrtinu kuće od 400 m2 naslijedio je od oca, supruga mu je naslijedila stan od 180 m2, a od ujaka je naslijedio još stan od 98 m2. Naslijedio je i tridesetak umjetnina čiju vrijednost ne zna.

Nada Turina Đurić
, bivša dožupanica Primorsko-goranske županije, suvlasnica je naslijeđenih 10.000 metara četvornih zemljišta u Kraljevici koje je procijenila na pet milijuna kuna. Ima još dvije kuće u Šmriki i vikendicu u Fužinama.