neprilagođena petorka

Tko su članovi Znanstvenog savjeta Vlade koje je Plenković odlučio izbaciti?

08.12.2020 u 08:38

Bionic
Reading

Nakon što je petero članova Znanstvenog savjeta Vlade potpisalo apel znanstvenika upućen javnosti i Vladi, u medijima se pronijela informacija da su izbačeni iz Savjeta. Iako su iz Vlade to demantirali, potvrdili su da Vlada smatra da je narušeno međusobno povjerenje te da suradnja nema smisla ako će se članovi Savjeta ponašati kako se ponašaju. Neki od članova javili su se medijima i potvrdili kako su oni shvatili da su izbačeni iz Savjeta

Apel upućen javnosti i Vladi Republike Hrvatske zbog zabrinutosti širenja drugog vala pandemije i velikog broja žrtava, potpisali su i, uz 21 kolegu, prof. dr.sc. Andreja Ambriović Ristov, predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković, molekularni biolog ETH Zurich prof. dr. sc. Nenad Ban, dr. sc. Petra Klepac, London school of Hygiene and Tropical Medicine, prof. prim. dr.sc. Branko Kolarić, epidemiolog u Nastavnom zavodu dr. Andrija Štampar i prof. dr. sc. Igor Rudan, University of Edinburgh i redovni član britanskog Kraljevskog društva.

24 sata doznaju da ih je kasno navečer, svakoga ponaosob telefonom nazvao predstojnik Plenkovićeva ureda Zvonimir Frka - Petešić. Vlada demantira da je premijer Andrej Plenković odlučio izbaciti petero članova te navodi da je Frka Petešić sinoć samo kontaktirao Kolarića, Ambriović Ristov i Bana, a preostalo dvoje nisu uzvratila poziv. Ukratko, iz Vlade tvrde da ih je samo ukorio, ali da ih oni i dalje smatraju članovima savjeta. No ogorčeni su njihovim ponašanjem.

Neki od znanstvenika, poput Nenada Bana, javili su se medijima i potvrdili kako oni smatraju da više nisu članovi Savjeta.

'Istina je, barem što se mene tiče. Žao mi je zbog toga, ali to što više nisam u ovoj formalnoj ulozi me neće spriječiti da uvijek ponudim svoj savjet ili mišljenje koje je shodno situaciji koliko mi znanje dopušta. Nadam se da će to koji puta pomoći da se lakše nosimo s teškom situacijom s kojom smo svi suočeni. To sam poručio i premijeru' kazao je Ban za Večernji list.

A tko su tih pet članova Savjeta koji su svojim supotpisivanjem apela 26 znanstvenika digli buru u Banskim dvorima? Riječ je o Andreji Ambriović Ristov virologinji s Instituta Ruđer Bošković, koja je uglavnom u javnosti govorila o cjepivu. Što se tiče epidemioloških mjera, često je isticala značenje nošenja zaštitne maske, a nije imala problema s uvođenjem strožih mjera.

Plenkoviću se zamjerio i Nenad Ban, profesor strukturne molekularne biologije na Švicarskom federalnom tehnološkom institutu u Zürichu. On je javno, a vjerojatno i na sjednici koronasavjeta Vlade, zastupao stav da u borbi protiv ovog virusa treba reagirati na vrijeme i odlučno.

Epidemiologinja Petra Klepac treća je koja se našla na listi za odstrel Banskih dvora. Iako je rijetko istupala u javnosti jasno je kako smatra da su velike brojke u Hrvatskoj rezultat blagih mjera.

Branko Kolarić, epidemiolog,najviše je od svih pet javno istupao i jasno se alagao za uvođenje policijskog sata i za odlazak u novi lockdown.Isticao je da je bolje što prije uvesti stroge mjere, prije nego što se razbukta broj novih slučajeva. Zalaže se za zatvaranje kafića, teretana, restorana.

Igor Rudan posljednji je na listi nepoželjnih.Stručnjak za javno zdravstvo, genetičar, više je javno istupao proljetos. Iako je Hrvatska bila među državama s najstrožim mjerama u proljeće, Rudan je tada razmišljao o još strožem pristupu.