NA POMOLU PRAVNA BITKA?

Tko nije predao papire platit će vrtić dvije tisuće kuna

01.07.2011 u 15:31

Bionic
Reading

Pravnom limbu u koji su građane svojim političkim smicalicama uvalili gradonačelnik Milan Bandić te zastupnici Skupštine Grada Zagreba, ne nazire se kraj. Rok za predaju dokumentacije za obračunavanje nove cijene vrtića istekao je. Oni koji papire predali nisu, mogu se 'nadati' računu za vrtić od dvije tisuće kuna

Dok gradonačelnik tvrdoglavo trubi da od novog modela cijene vrtića ne odustaje ni pod cijenu mandata, gradski zastupnici na čelu s SDP-ovcima šalju gotovo prijeteće dopise ravnateljicama dječjih vrtića. Podsjećaju ih da moraju slušati zaključke Skupštine, a ne one gradonačelnika, jer ih indirektno bira upravo Skupština, a ne Bandić, iako im je Grad poslodavac.


Žrtve za vlast u Zagrebu i gospodarenje najtežim proračunom u Hrvatskoj nakon onog državnog, kao i obično su građani. Većina ih je papire predala na vrijeme, ostali ili iz principa nisu htjeli ili su pak do zadnjeg trena čekali pravovaljanu odluku. A takva nije stigla.

'Podijeljena je situacija, su neki predali jer se boje i ne žele se dovesti u situaciju da plaćaju dvije tisuće kuna, koliko će plaćati svi oni koji ne dostave dokumentaciju, a takvih ima puno. Nekima, a među njima sam i ja, predati papire ne pada na pamet', rekla nam je Petra Razić-Rogić, predsjednica udruga Vrtić za sve

Kaže da se Bandićev model plaćanja vrtića kosi sa zakonom, a onda je riječ o kaznenom djelu. 'Ako nam to naplate, dignut ćemo pojedinačne tužbe protiv Grada, a sud je taj koji bi trebao reći da takav model naplate vrtića nema pravnog temelja', pojašnjava Razić-Rogić koja je uvjerena da će pobijediti zdrav razum. Ako razum ipak ne pobijedi, uzda se u funkcioniranje pravne države. Konzultirala se s odvjetnikom i vjeruje da će zagrebačke sudove zatrpati pojedinačne tužbe roditelja.

Predsjednik Skupštine Boris Šprem i šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić

Putra na glavi imaju i zastupnici u Skupštini koji su krajem 2010. sami izglasali proračun koji je uključivao novi model naplate vrtića. 'Najžalosnije je da ljudi pate zbog njihovog prepucavanja; zastupnici su prvo prihvatili proračun, a sad se predomislili te ucjenjuju ravnateljice vrtića', zaključuje predsjednica udruge Vrtić za sve.

Ponašanjem gradskih zastupnika ogorčena je i Mira Božić, predsjednica Udruge ravnatelja dječjih vrtića: 'Nikada se nismo osjećale ovako, da se nas proziva, a dobro je poznato u čijoj je nadležnosti donošenje odluka. Mislim da ovako uređeni sustav kao što je predškolski odgoj i odgovorni u njemu ne mogu i ne smiju biti predmet političkih neslaganja.'

Dodaje da je u vrtiću Ivana Brlić Mažuranić, kojim ravna, oko 80 posto roditelja predalo dokumentaciju. 'Prema mojim saznanjima, 50 posto roditelja vrtić će plaćati manje od sadašnje cijene, sto roditelja neće uopće plaćati vrtić. Jedan dio roditelja će ostati na istoj cijeni, a samo neznatan broj plaćat će višu cijenu, i to 700 kuna', zaključuje Božić.