UREDBOM VLADAJUĆI UZNEMIRILI JAVNOST

Tko je u pravu - Vlada ili PR agencije?

26.07.2012 u 09:23

Bionic
Reading

Dok Hrvatska udruga za odnose s javnošću priprema ustavnu tužbu protiv Vlade, i dalje se ne stišavaju reakcije na uredbu koja je onemogućila državnim tijelima angažiranje PR agencija. O svemu se oglasio i Transparency International Hrvatska koji je zajedno s GONG-om i HND-om najžešće upozoravao na transparentnost pri angažiranju PR stručnjaka, a svoja razmišljanja dali su i pravni stručnjaci i intelektualci

'Tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač RH te trgovačkim društvima u kojima je država većinski ili pretežiti vlasnik dionica ili imatelj poslovnih udjela nije dopušteno angažirati temeljem ugovora fizičke ili pravne osobe za obavljanje poslova uspostavljanja i održavanja odnosa s javnošću i upravljanje komunikacijama prema definiranim ciljnim skupinama ili javnostima', uredba je koju je Vlada donijela prije svega tjedan dana, a koja je rezultirala burnim reakcijama prije svega Hrvatske udruge za odnose s javnošću, ali i Hrvatske udruge komunikacijskih agencija.

I dok su se reakcije tih krugova očekivale jer agencije postupkom Vlade gube i dio tržišnog kolača, kritike stižu i iz znanstvenih krugova. Profesoru na Fakultetu političkih znanosti i sociologu Draženu Laliću jasno je da je ovakva uredba možda i uzrokovana krizom koja je zahtijevala smanjenje troškova pa i onih koji odlaze na angažiranje PR agencija, ali i da dio razloga za reakciju Vlade dolazi iz povijesti, odnosno zbog jako loših iskustava u funkcioniranju s takvim agencijama za vrijeme Iva Sanadera. No to, uvjeren je, ne znači da ova Vlada mora ići iz krajnosti u krajnost, što se, po njegovu mišljenju, sada događa.

'Ova Vlada 's prljavom vodom izbacuje dijete', što je po mom mišljenju štetno. Štetno je prije svega jer institucije vlasti, što uključuje i Vladu, već sada loše komuniciraju i pokazuju da nemaju dovoljno znanja i vještina da taj posao mogu obavljati sami. I sada Vlada umjesto da uvede reda i napravi analizu propusta koji su napravljeni u području odnosa s javnošću i PR-a, ili da angažiraju više različitih agencija, idu u sasvim drugu krajnost. Umjesto da popravi i modernizira komunikaciju, Vlada uzima škare i reže vezu s PR agencijama', kazao je Lalić dodavši da agencije 'nisu sveci, no da 'njihov doprinos povijesti beščašća' u Hrvatskoj nije razlog za donošenje ovakve odluke.

Vladajući, a prije svega premijer Zoran Milanović i Radimir Čačić, uvjeren je Lalić, ovakvom odlukom pokazuju i svoje licemjerstvo. 'Ovakva odluka je licemjerna, jer glavni politički akteri i dalje surađuju s PR stručnjacima - Milanović i dalje u vladi ima Zinku Bardić, a prvi potpredsjednik Vlade Čačić i dalje surađuje s Ankicom Mamić. Ja bih se dao kladiti s bilo kime, i uvjeren sam da bih okladu dobio, da će u kampanjama za lokalne izbore njihove stranke itekako koristiti usluge agencija. Ovako ispada da je vladajućima stalo do unapređenja odnosa s javnošću za vrijeme kampanje, da im nije stalo do toga u vrijeme kada vlast treba uredno funkcionirati i komunicirati s građanima. Kad treba osvojiti vlast i pokupiti plijen, onda se ponašaju razumno i moderno, a kada sjednu za tron, nastupa grubi politički cinizam, arogancija i onda misle da su bogom dani', žestoko je kritizirao Vladu Lalić, uvjeren da će nakon ovakve odluke vlade nastupiti još veća šteta po komunikaciju s građanima, ali i samo educiranje javnosti.

Kazao je kako je znakovito da je ovakva odluka došla nakon niza kritika koje su Vladi bile upućene vezano uz loše komuniciranje s građanima. 'Te kritike su po meni bile opravdane. Zar nije opravdano kritizirati da nam premijer komunicira vrlo cinično, što se vidi i u izjavi u kojoj je kazao da se prosvjetarima smanjuju plaće, a uz to im se i ispričao? Zar nije opravdano kritizirati serijalno bahato i necivilizirano komuniciranje Radimira Čačića?' zapitao je Lalić.

205297,205250,203818,200189
Među onima koji su upućivali kritike na način komuniciranja Vlade, ali i na činjenicu da angažiranje pojedinih aktualnih stručnjaka na tapetu dovodi i potencijalni sukob interesa, bili su GONG, Hrvatsko novinarsko društvo i Transparency International Hrvatska. No iako se Vlada na ovakvu uredbu možda i odlučila potaknuta, prema riječima premijera Milanovića, 'količinom žuči i agresije u određenim krugovima', šef hrvatskog Transparency Internationala Nikola Kristić smatra da je Vlada ovakvom odlukom samo donekle dotaknula pitanja koja su problematizirale nevladine udruge.

'Vlada možda jest na trgu onoga na što smo upozoravali, ali ovo nismo tražili. Bilo je traženo više transparentnosti prilikom angažiranja PR agencija što sada nije slučaj, jer pojedini PR stručnjaci i dalje rade za Vladu. Ovom uredbom Vlade zapravo se ništa nije riješilo, osim što je ona možda na tragu neke uštede na račun poreznih obveznika', kazao je Kristić za tportal. Dodao je kako bi možda da je natječaj za angažiranje PR stručnjaka obavljen kako trebao, i Bardić i Mamić transparentno bile izabrane kako najbolje.

Samo angažiranje PR agencija za Kristića nije problem, jer je svima jasno da uredi odnosa s javnošću državnih tijela nisu ekipirani i dovoljno stručni za obavljanje pojedinih poslova. 'Odluka Vlade je ishitrena, jer određene poslove za državna tijela PR agencije mogu raditi, no samo ako se radi o čistom PR-u, a ne o spinovima. Zabranama se ništa ne rješava, a je li Vlada svojom odluka narušila PR agencijama tržište, odlučit će nadležna tijela', pojasnio je Kristić.

S Kristićem se slaže i profesor veleučilišta VERN Ivan Tanta. 'Uvijek se može naći drugačiji način za riješiti neki problem. Mislim da je Vladi u ovom slučaju trebalo više senzibilnosti, no uvjeren sam da će na kraju tržište odraditi stvar. Čemu uopće zabrane? Ne vidim da bi trebalo išta zabranjivati, jer na kraju krajeva, ako smo zabranili angažiranje jednih, onda bi trebalo zabraniti i angažiranje drugih poput privatnih odvjetnika, konzultanata...', rekao nam je Tanta.

No dok većini naših sugovornika ovakav način komuniciranje vlade, ali i ovakva odluka nije u redu, profesor na Pravnom fakultetu i ustavni stručnjak Đorđe Gardašević ne smatra poput strukovnih PR udruženja da je odluka Vlade diskriminatorna ili protuustavna. 'Vlada u svom poslovanju ima pravo donositi odluke koga će ili neće angažirati. Problem bi postao da je Vlada rekla da će angažirati 'tu i tu' agenciju, a da 'tu i tu' neće. Ako je Vlada rekla da neće uopće koristiti PR agencije, to je odluka na koju imaju pravo u sklopu svog poslovanja. Država nije dužna PR agencijama osigurati posao', kazao je Gardašević.

Međutim, među prigovorima Vladi našao se i onaj da nije zabranjeno angažirati neke druge pružatelje intelektualnih usluga poput privatnih odvjetnika, revizora i konzultanata. 'Odvjetnik, za razliku od PR stručnjaka, radi drukčiji posao i on koji put mora zastupati klijenta pa i vladu. PR je na neki način višak i luksuz i samo je međustup između vlasti i javnosti', zaključio je Gardašević.