NIKAD NIŽE

PR-ovci: 'Ovi događaji primjeri su loše komunikacije u Hrvatskoj'

20.04.2024 u 15:22

Bionic
Reading

Politička komunikacija u Hrvatskoj nikada nije bila niža, pa novi saborski zastupnici i članovi Vlade trebaju podići njezinu razinu, istaknuli su članovi žirija nagrade Grand PRix, proglasivši neciviliziranu razinu političke komunikacije 'Antikomunikacijom 2023. godine'

Komunikacijski stručnjaci smatraju da na podjele u društvu, netoleranciju, međuljudske odnose i društvenu angažiranost građana utječu i političari svojim radom, ponašanjem, ali i komunikacijom.

'Komunikacija hrvatskih političara uglavnom je lišena sadržajne, argumentirane rasprave. Obilježena je konfliktima, prizemnim replikama i uvredama, a saborske rasprave nalikuju na jeftine 'reality' programe', istaknuo je Alan Bahorić, savjetnik za stratešku komunikaciju Hrvatske gospodarske komore i predsjednik žirija 17. Grand PRixa Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ).

Marijana Grbeša Zenzerović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i članica žirija 17. Grand PRixa HUOJ-a, istaknula je kako je povjerenje u Sabor, Vladu i političke stranke u Hrvatskoj ispod prosjeka EU i općenito među najnižima u Uniji. 'Tome nesumnjivo doprinosi neodgovoran i prizeman način komunikacije političkih aktera. Osim što doprinosi padu povjerenja u institucije, takav način komunikacije odbija dio birača od izlaska na izbore', upozorila je Grbeša Zenzerović.

Članovi HUOJ-a tijekom prošle su godine u Hrvatskoj su uočili tri slučaja izrazito loše komunikacije. Uz političku komunikaciju to su bile komunikacija molitelja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i promidžbena kampanja trgovačkog centra WestGate, koja je uključivala seksizam.

Većina glasova članova HUOJ-a koji su se uključili u izbor 'Antikomunikacije godine', odredila je da se ta nelaskava titula dodijeli političkoj komunikaciji. U sklopu dodjele nagrade Grand PRix izabrat će se i 'Komunikator 2023. godine', a kandidati za tu nagradu su Let 3, Ida Prester, Toni Milun i postumno Marko Babić. Nagrada za Komunikatora godine bit će dodijeljena na svečanosti Grand PRixa u ponedjeljak, 22. travnja, u Ludoj kući u Zagrebu.