PROPAGANDNI RAT NA VRHUNCU

Tko je u pravu oko Alepa, zapadni mediji ili neovisni dopisnici?

16.12.2016 u 17:00

Bionic
Reading

Surovi rat u Siriji koji svake tri minute odnosi po jedan život ne vodi se samo na prvoj crti bojišnice, već i putem medija i društvenih mreža. Propagandni rat vodi se već mjesecima, a doživio je vrhunac ovog tjedna, kada je kanadska novinarka i aktivistica za ljudska prava Eva Bartlett održala emotivni govor u UN-u te poručila kolegama iz zapadnih medija da njihovi izvori na terenu u Siriji nisu vjerodostojni te da su, zapravo, kompromitirani, što je izazvalo sukob u samom središtu organizacije za očuvanje mira i svjetske sigurnosti u New Yorku

Podsjetimo, sredinom ovog tjedna stalna misija Sirijske Arapske Republike u Ujedinjenim narodima organizirala je novinsku konferenciju, a među posljednjima su na pitanje novinara odgovarali i predstavnici proasadove grupe 'Dalje ruke od Sirije', čiji je član i Eva Bartlett, Kanađanka koja je novinarima predstavljena kao nezavisna novinarka.


Bartlett, koja je provela nekoliko godina izvještavajući iz Gaze, a ove godine je dva puta boravila u ratom razorenom Alepu, optužila je u svojem govoru zapadni mainstream tisak da bjesomučno laže u izvješćima s terena u Siriji.


456884,456838,456831,456802
'U više navrata sam posjetila Homs, Malulu, Latakiju, Tartus i Alep četiri puta. Potpora naroda vladi je stvarna. Sve ono što čujete i čitate u korporativnim medijima je potpuno suprotno', poručila je Bartlett, dodajući kako je ono što se može čuti i pročitati u zapadnim medijima, ponajviše BBC-ju te listovima The Guardian, The New York Times i drugima, 'suprotno od stvarnosti'.

'Mediji žele zavarati javnost demonizirajući predsjednika Asada i mijenjajući činjenice o ruskoj potpori za Damask. Novinske organizacije se oslanjaju na Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), koji je baziran u Coventryju, a njime upravlja samo jedan čovjek. Informacije se baziraju na temelju kompromitiranih skupina kao što su Bijele kacige', poručila je kanadska novinarka.



Poruka novinarke na spomenutoj konferenciji odjeknula je poput bombe, a najžustrije je reagirao norveški novinar Kristoffer Rottenberg pozvavši svoju kanadsku kolegicu da obrazloži teške optužbe pozivajući se na dokumentirana izvješća međunarodnih organizacija.

Pod kontrolom Kremlja

'Kada govorite o sirijskom narodu i tome što on želi, kako određujete broj ljudi? Obavljate li nezavisne ankete u kojima to možete i dokumentirati? Govorite o korporativnim zapadnim medijima i njihovim lažima. Možete li pojasniti agendu nas zapadnih novinara i otkriti razloge zbog kojih mi, kako kažete, lažemo, zajedno s međunarodnim organizacijama? Zašto ne bismo vjerovali dokazivim činjenicama koje vidimo i dobivamo s terena u vidu bombardiranih bolnica i ubijenih civila. Kako opravdavate to što nas nazivate lažljivcima?', upitao je Rottenberg, novinar uglednog i najtiražnijeg norveškog lista Aftenposten, koji sebe opisuje kao 'liberalno-konzervativni' i koji je u stopostotnom vlasništvu tvrtke Schibsted ASA, čiju trećinu drže britanski i američki investicijski fondovi.

Kanađanka pak, koja uglavnom piše članke za najveću rusku medijsku kuću RT pod kontrolom Kremlja, kao i portale Global Research, Dissident Voice, Counter Punch i American Herald Tribune slične političke orijentacije, uzvratila je da zasigurno među mainstream medijima postoje iskreni novinari, ali je vrlo brzo uzvratila podržavajući tezu da se zapadni tisak oslanja na nekredibilne izvore u svojim izvješćima, ponajviše spominjući organizaciju Bijele kacige.

'Bijela kacige osnovao je bivši britanski časnik 2013. godine, a unazad tri godine dobili su ukupno 100 milijuna dolara od SAD-a, Velike Britanije i još nekih europskih država. Pretvaraju se da spašavaju civile u istočnom Alepu i Idlibu, ali unatoč tome niti jedan civil u istočnom Alepu nije čuo za njih. Kada kažem nitko, kažem to u trenutku u kojem je Alep oslobođen. Snimci Bijelih kaciga sadrže slike iste djece koje se iz mjeseca u mjesec recikliraju. Dakle, oni nisu kredibilni. SOHR nije kredibilan. Neimenovani aktivisti nisu kredibilni. Jednom ili dva puta - možda. Ali svaki put? To nije kredibilan izvor', zaključila je kanadska novinarka.

Sumnjive Bijele kacige

Valja podsjetiti da je organizacija Bijele kacige, koju je novinarka optužila za nekompetentnost u humanitarnom radu, ove godine ušla u uži izbor kandidata za Nobelovu nagradu za mir.

Snimka sa žučljive novinarske konferencije ubrzo je postala viralna na društvenim mrežama, uglavnom među Rusima, jer je dio snimke objavio In the now, dio ruskog medijskog carstva Russia Today koje otvoreno podržava ruske akcije u Siriji i predsjednika Bašara al Asada.

S druge pak strane, niti jedan zapadni medij nije prenio prepucavanja s konferencije, osim Rottenberga koji je u svojem matičnom norveškom listu opisao incident iz svojeg kuta promatranja, cinično ga nazvavši 'malim dijelom velike propagandne mašinerije'.

'Spisateljica i aktivistica Eva Bartlett spremno je odgovorila na pitanje koje sam iznio na konferenciji za novinare u zgradi UN-a. Sat ranije njezina domovina Kanada pridružila se Norveškoj i 120 drugih članica UN-a u rezoluciji kojom se zahtijeva prekid vatre u Siriji. Zahtjev su ignorirali Rusija i Sirija', naglasio je u svojem uvodniku Rottenberg, podsjetivši na ovotjedno izvješće Ujedinjenih naroda u kojem je navedeno da su sirijske snage ubile 82 civila u svojim kućama, uključujući žene i djecu.

Prevareni novinari

'Kolegica Bartlett, koja je u više navrata išla u Alep posljednjih nekoliko godina, bila je protiv rezolucije smatrajući da mnogi na Zapadu imaju iskrivljenu sliku sukoba u Siriji. Pitanje koje sam joj postavio bilo je o tome kako je mogla odbaciti sve opise patnji civila u istočnom Alepu i proglasiti za laž nasilje koje je toliko temeljno dokumentirano. Snimka njezinog odgovora i moje pitanje završili su na internetskim stranicama sklonima Kremlju, a zabilježili su i nekoliko desetaka tisuća pregleda na Youtubeu. Na društvenim medijima imam neobičan broj poruka', kazao je norveški novinar, naglasivši kako su upravo pripadnici njegove profesije često prevareni.

Pritom je dodao da 'u više autoritarnim državama, kao što su Rusija, Kina i Sirija, državni mediji dominiraju u tolikoj mjeri da se svi ostali mogu odbaciti kao laž'.

'Sve što želimo je da netko odgovara za tu humanitarnu katastrofu. Asad, pobunjenici, ekstremni islamisti i Rusija moraju preuzeti svoj dio odgovornosti. Također, može se utvrditi krivnja i za zapadne zemlje, kao što su SAD i saveznici, npr. Norveška, jer pomoć pobunjenicima vjerojatno je doprinijela produžetku sukoba. Ipak, to je daleko od tvrdnje da je način na koji je sukob pokriven u zapadnim medijima namjerno lažiran zbog promocije geopolitičkih interesa', zapisao je Rottenberg, pozivajući obje strane da temeljito procijene izvore svojih informacija.  

Novinar je, također, naveo organizacije kao što su Human Right Watch i Amnesty International, a koje su davale izvješća o zloupotrebama sudionika u sirijskom sukobu, uključujući Asadovu vladu.

Da je propagandni rat u svom punom jeku, dokaz su i oprečne naslovne stranice koje su osvanule širom svijeta dan nakon što je objavljeno da je sirijska vojska na korak od oslobađanja Alepa. Što se doista događa u Siriji, vjerojatno najviše znaju oni koji putem društvenih mreža vape za pomoći.