LOBISTIČKI PIPCI U HRVATSKOJ

Tko je tajanstveni Walter Wolf?

14.10.2013 u 14:15

Bionic
Reading

Afera Patria opasno se približila Stipi Mesiću. Finski istražitelji sumnjaju da je bivši šef države s Bartolom Jerkovićem iz Đure Đakovića uzeo proviziju u poslu vezanom uz kupnju oklopnih vozila. Kao glavni posrednici spominju se poduzetnici Wolfgang Riedl i misteriozni Walter Wolf. Riedl i Wolf osuđeni su u Sloveniji zbog davanja mita bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši i njegovoj stranci.Tko je zapravo čovjek za kojega su i neki bolje upućeni mislili da se iza njegova imena, Walter Wolf, zapravo krije stilizirani marketinški proizvod te da u stvarnosti ne postoji?

Walter Wolf to ime i prezime nosi od rođenja u Grazu 1939. godine. Obitelj se 1941. preselila u Maribor, a onda, nakon povratka oca iz ruskog zarobljeništva, odlazi u njemački grad Wuppertal. Ondje je Wolf završio školovanje, a potom otišao u Kanadu. Radio je u naftnoj industriji gdje je, po vlastitu kazivanju, i zaradio 'prvi milijun'.

Odmah nakon demokratskih izbora počeo je dolaziti u Hrvatsku i uspostavio je dobre kontakte s političkim vrhom. Ušao je u poslovni odnos s Tvornicom duhana Rovinj koja je počela proizvoditi cigarete Walter Wolf. Vjerojatno je pomogao hrvatskim vlastima u nabavi oružja, ali o tome, razumljivo, nitko ne želi javno govoriti. Surađivao je i s osuđenim generalom Zagorcem. Kao strastveni ljubitelj tenisa, često je bio na umaškom turniru. Slaven Letica sjeća se da ga je viđao u Umagu zajedno sa Stipom Mesićem. Bivši predsjednik je pak nedavno rekao da je Wolf bio dobar s Franjom Gregurićem, piše Večernji list


Kao i filmski junak James Bond, Wolf voli glamur, lijepe žene i brze automobile. Iza njega su dva braka. Njegova druga žena bila je austrijska misica, a sada je u vezi s puno mlađom, Slovenkom. Slaven Letica ne smatra da je Wolf 'svjetski igrač', ali sigurno je utjecajan na bivšem području Austro-Ugarske.

'Bio je lobist vrlo blizak koruptivnim lijanama, a takvi su već početkom devedesetih počeli dolaziti u Hrvatsku', ističe Letica. Damir Kajin se Wolfa ne sjeća po dobru jer je upravo on imao prste u propasti pazinskog Purisa.

'Za Hypo banku preuzimao je Puris. Jasno je da bez pomoći ljudi iz politike to ne bio mogao napraviti. Bio je u jako dobrim odnosima s Jakovčićem', ističe Kajin. Večernji list komentar Jakovčića nije uspio dobiti.

Istarski aktivist i poznati glazbenik Bruno Langer posebno naglašava da je Wolf bio čovjek od povjerenja Hypo banke i veliki lobist. 'O njemu se govorilo da je radio za neke tajne službe', kaže Langer.
Nakon izbijanja afere Patria i suđenja u Sloveniji Wolf se drži podalje od Europe. Trenutačno živi na svom luksuznom imanju u Kanadi.