loša situacija

COP27: Emisije ugljika iz fosilnih goriva na povijesno viskoj razini

11.11.2022 u 07:28

Bionic
Reading

Klimatolozi su upozorili u petak da će štetne emisije ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva ove godine porasti za 1% više, poguravši se do povijesno rekordne razine

Znanstvenici iz Global Carbon Projecta objavili su na COP27, UN-ovom godišnjem summitu o klimi koji se održava u Egiptu do 18. studenog, da su se emisije smanjile u 2020. zbog ograničenja nametnutih tijekom pandemije COVID-a.

No trend se nije održao i znanstvenici su rekli da je pad u 2020. od -5,2% zbog pandemije brzo izbrisan povećanjem od 5,6% u 2021.

Globalne emisije ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva rasle su 0,6% godišnje u posljednjih 10 godina.

Brojke studije Global Carbon Project i druge nalaze objavili su u petak u izvješću istraživača Centra za međunarodno istraživanje klime (CICERO) sa sjedištem u Norveškoj.

U izvješću se navodi da je ugljen još uvijek glavni izvor emisija ugljičnog dioksida i da će emisije od korištenja ugljena ove godine potencijalno premašiti vrhunac iz 2014. godine.

Očekivalo se da će ove godine porasti i emisije nastale korištenjem nafte zbog povećanja međunarodnog zračnog prometa nakon pandemije, iako je korištenje nafte ostalo ispod razine iz 2019.

Glen Peters, direktor istraživanja u CICERO-u i jedan od autora studije o projekcijama ugljika, objasnio je da su emisije iz ugljena i plina bile potaknute događajima u Ukrajini, dok su emisije iz nafte bile više potaknute oporavkom od pandemije COVID-19.

Peters je za AFP rekao da su emisije trenutno 5% više nego što su bile kada je potpisan Pariški sporazum. "Morate pitati: Kada će pasti?" On je rekao.

Globalni čelnici su se 2016. složili zadržati globalno zagrijavanje na 1,5 stupnjeva Celzijusa iznad predindustrijskih razina, ali nisu uspjeli poduzeti mjere za zaustavljanje zagrijavanja.