međunarodni skandal

Tko je Roman Protaševič, bjeloruski disident zbog kojeg je Lukašenko oteo Ryanairov avion

24.05.2021 u 18:22

Bionic
Reading

Autoritarni bjeloruski režim Aleksandra Lukašenka izazvao je u nedjelju međunarodnu sablazan zbog otmice civilnog zrakoplova kompanije Ryanair, kojoj je krajnji cilj bilo uhićenje disidenta Romana Protaševiča. Tportal donosi kratki portret čovjeka čije je uhićenje diglo na noge EU i SAD

Zapadni političari optužili su Bjelorusiju za državno piratstvo i traže načine prikladnog odgovora na potez bjeloruskog lidera. Bjelorusija odbija optužbe da je napravila bilo što mimo međunarodnih propisa dok se Rusija slaže da bi međunarodna istraga u ovom slučaju bila opravdana. No tko je Roman Protaševič, zbog kojeg je izbio ovaj veliki međunarodni skandal?

Protaševič je dvadesetšestogodišnji novinar, fotoreporter i bloger koji dug niz godina sudjeluje u prosvjedima protiv Lukašenka. Suosnivač je, sa Stepanom Putilom, i bivši urednik Nexte, kanala koji je detaljno pratio prošlogodišnje prosvjede protiv Lukašenka u Bjelorusiji. Brojni građani mjesecima su izlazili na ulice tražeći od Lukašenka da odstupi i tvrdeći da je pokrao izbore. Nexta Live, koja objavljuje sadržaj preko platforme za razmjenu poruka Telegram, na kojem ima više od milijun pretplatnika, detaljno je pratila prosvjede. Sjedište medija je u Poljskoj.

Kanal je otvoreno neprijateljski raspoložen prema bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku i odigrao je važnu ulogu u koordiniranju akcija i slanju u svijet slike s velikih oporbenih prosvjeda protiv njega 2020. Snimke koje je objavila Nexta, a koje su pokazale da se policija grubo obračunava s prosvjednicima, naveliko su koristili međunarodni mediji kojima u to vrijeme bjeloruske vlasti nisu željele dopustiti ulazak u zemlju.

Bjeloruska vlast potom je proglasila Nextu terorističkom organizacijom zbog zagovaranja rušenja Lukašenkove vlasti, jednako kao i Belamovu, drugi oporbeni medij koji se nalazi izvan zemlje. U studenom prošle godine Protaševič je na Twitteru objavio kopiju službenog bjeloruskog popisa terorista na kojem je nalazilo i njegovo ime. Na njemu se navodi da je optužen za organiziranje masovnih nereda dok je radio u Nexti. Ako pred bjeloruskim sudom bude osuđen pod optužbom za terorizam, prijeti mu smrtna kazna. Uz optužbu za terorizam, ima prijavu za poticanje javnog nereda i društvene mržnje, zbog čega mu prijeti 15 godina zatvora.

Protaševič je pobjegao iz Bjelorusije u Poljsku 2019. godine, nakon što mu je uhićen prijatelj Vladimir Čudencov. U Poljskoj je zatražio i dobio politički azil. Tvrdio je da mu je mobitel prisluškivan i da su ga pratili. Ubrzo je prebacio i roditelje u Poljsku jer su stavljeni pod nadzor državnih službi. Kasnije se preselio u Vilnius, glavni grad Litve, u kojem je sjedište oporbene vođe Svjetlane Tihanovske.

Protaševič je postao disident još kao tinejdžer, izbačen je iz škole zbog sudjelovanja na prosvjednom skupu 2011., a kasnije je izbačen i iz novinarskog programa državnog sveučilišta u Minsku. Administrirao je oporbenu grupu na društvenoj mreži VKontakte do 2012., kada su ga hakirale vlasti. Između ostaloga, radio je za bjelorusko izdanje Radija Slobodna Europa, a kao fotograf i za Euroradio.fm, za koji je pokrivao sastanak premijera Austrije Sebastiana Kurza i Bjelorusije Sergeja Rumasa u Minsku.

  • +3
Prosvjedi Bjelorusa koji žive u Ukrajini protiv uhićenja Romana Protaševiča Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO