portret

Tko je nova glavna tajnica Vijeća Europe: Put do uspjeha Marije Pejčinović Burić

26.06.2019 u 21:06

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europski Marija Pejčinović Burić postala je nova glavna tajnica Vijeća Europe. Riječ je o velikom uspjehu hrvatske diplomacije koji će pridonijeti jačanju ugleda zemlje u inozemstvu. Dužnost će preuzeti u listopadu. Njen odlazak će na muke staviti i premijera Andreja Plenkovića koji je prisiljen naći novog ministra ili ministricu vanjskih poslova.

Marija Pejčinović Burić preuzela je dužnost hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova prije dvije godine nakon što je ostavku podnio njen prethodnik Davor Ivo Stier. Kao šefica hrvatske diplomacije Pejčinović Burić nije se posebno isticala te je bila jedan od nevidljivijih ministara vlade Andreja Plenkovića. Tom dojmu je pridonijela i njena navika da u Banske dvore na sjednice Vlade redoviti ulazi na stražnji ulaz i tako izbjegava susrete s novinarima.

Pejčinovič Burić je rođena je 1963. u Mostaru. Diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer vanjske trgovine, a kasnije postala i magistrica europskih znanosti. Svoju karijeru započinje u ''Končar inženjeringu'' 1988. godine kao stručna suradnica za vanjsku trgovinu.Od 1995. do 1997. bila je direktorica Europskog doma Zagreb, potom je radila u Plivi kao direktorica Ureda za korporativne komunikacije. Govori četiri strana jezika (francuski, engleski, španjolski i njemački).

U političke vode, odnosno u Ministarstvo europskih integracija ulazi 2000. godine, u vrijeme koalicijske vlade, i to na poziv Ivana Jakovčića.

'Iskreno rečeno, do tada nikada nisam ni razmišljala o takvom angažmanu jer sam imala sjajan i dobro plaćen posao u Plivi. Većini je ljudi moj tadašnji izbor bio nelogičan, ali moj postdiplomski studij u Brugesu i raniji rad u Europskom domu ipak jesu vodili u smjeru aktivnijeg uključenja u razgovore o pristupanju EU-a. Taj angažman nisam profesionalno mogla odbiti, premda je to značilo manje novca. Vjerovala sam da ulazim u dinamičan i nov sustav. Da sam karijerist, u HDZ bih se bila uključila mnogo ranije', kazala je svojedobno za Jutarnji list Marija Pejčinović Burić.

Četiri godine provela je na mjestu pomoćnice ministra europskih integracija, a 2005. postaje i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija dok je dužnost ministrice obavljala Kolinda Grabar-Kitarović, tamo se zadržala do 2008. godine.

Stručnjakinja je za europska pitanja, pedantna, razumije diplomatske tehnike, pogotovo u ovo vrijeme kada se diplomacija brzo mijenja. Pejčinović Burić snažno je bila angažirana u procesu pristupnih pregovora Hrvatska o članstvu u Europskoj uniji. Bila je jedna od pregovaračica za poglavlja: 30 - Vanjski odnosi, 31 - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, 34 - Institucije i 35 - Ostalo.

  • +2
Susret Marije Pejčinović Burić i Federice Mogherini Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

U HDZ se učlanila 2007. godine i već tada se susrela sa spekulacijama da bi mogla postati ministrica. 'Mislim da moj životopis svjedoči o tome koliko je u mojoj karijeri sve išlo postupno. Sada sam već četiri godine državni tajnik i ako sam to radila dobro, onda je logično da mogu ići i na sljedeći korak. No u karijeri mi je dosad puno samopouzdanja i živaca sačuvala spoznaja da mogu raditi puno različitih poslova. Znam da ništa nije zauvijek i da ništa nije zadano. Tako nisam imala problema s napuštanjem posla u Plivi kada sam željela imati dijete. Tako sam nešto kasnije odlučila da se neću vratiti u gospodarstvo, nego ću biti dužnosnica. Uvijek sam bila spremna raditi nešto novo. U karijeri sam prošla razne segmente i ne bojim se promjena', kazala je svojedobno.

Nakon izbora 2008. nastavlja svoj rad u Saboru kao zastupnica. Uz to je voditeljica izaslanstva Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska – EU, voditeljica izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, ali i članica Odbora za europske integracije, Vanjskopolitičkog odbora, Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om te drugim vanjskopolitičkim odborima.

Pred kraj mandata vlade Jadranke Kosor 2011. godine trebala je postati hrvatska veleposlanica u Parizu, predložio ju je tadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Kako se u međuvremenu mijenjala vlast, tadašnji predsjednik Ivo Josipović nije želio prihvatiti cijelu HDZ-ovu listu prijedloga pa je tako otpala i Pejčinović Burić.

Kasnije, umjesto Pejčinović Burić u Parizu je završio Ivu Goldstein.

Nakon pobjede SDP-ove koalicije na izborima Pejčinović Burić od 2013. radi kao savjetnica za europske politike (na projektima koje financira Europska unija, bilateralni donatori i UNDP u Hrvatskoj i državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU te u državama europskog susjedstva). Tako je s bivšom državnom tajnicom Tamarom Obradović Mazal savjetovala i tadašnjeg srbijanskog premijera Ivicu Dačića. Riječ je o angažmanu zbog kojeg se često morala pravdati i objašnjavati da je u pitanju bio europski projekt i da nije bila savjetnica srpskog premijera.

Pobjedom Andreja Plenkovića na izborima vraća se u MVEP te postaje državna tajnica.

Njezin je suprug Zoran Burić stajao je iza kontroverznog projekta koji je na noge digao građane Cetinske krajne, a riječ je o gradnji elektrane na jezeru Peruča. Najači otpor tom projektu pružao je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj koji je Pejčinović Burić javno prozivao zbog suprugovog posla.

  • +4
Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia