MOĆAN DIPLOMATSKO-POSLOVNI PAR

Donosimo sve o biznisu supruga nove ministrice koji je uzburkao javnost

14.06.2017 u 16:37

Bionic
Reading

Marija Pejčinović Burić još nije ni izabrana za ministricu vanjskih poslova, a već se u Saboru oko nje lome koplja i padaju teške optužbe. Ne konkretno zbog nje, već zbog njezina supruga Zorana Burića, čovjeka koji stoji iza ogromnog projekta gradnje elektrana na Cetini. Ovaj moćan diplomatsko-energetski par i narednih mjeseci izazivat će prijepore s obzirom na to da Burić za svoj megaprojekt traži investitore, a nudi se i državi, točnije HEP-u

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj, inače iz Cetinske krajine, u Saboru je u utorak tražio stanku zbog supruga vjerojatne nove ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić.

Njezin suprug Zoran Burić vlasnik je energetskog megaprojekta Vis Viva, prema kojem se planira u Dalmatinskoj zagori izgraditi Kombi kogeneracijska plinska elektrana (KKPE) Peruća, Reverzibilna hidroelektrana Vrdovo, Plinovod Dugopolje-Peruća te dalekovod Hrvace-Konjsko.

Nositelji projekta su dvije tvrtke u Burićevu vlasništvu: MCC ekskluzivne nekretnine d.o.o. i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane d.o.o.

U projekt je do sada 'ukucano' pet milijuna eura, Burić po svijetu, ali i Hrvatskoj traga za investitorima, studije utjecaja na okoliš trebale bi proći kroz povjerenstvo u srpnju, a krajem prošle godine u malim mjestima Cetinske krajine održana je i javna rasprava o projektu. U Hrvacama je održana i peticija.

Scenarij je jednak stotinama drugih kada se pokrene pitanje gradnje velikih energetskih postrojenja. Nositelji projekta uvjeravaju lokalne mještane da onečišćenja neće biti, da će od toga imati samo koristi, pa se spominje zapošljavanje, procvat ovoga i onoga, pogotovo kada je riječ, kao u ovom slučaju, o gospodarski gotovo mrtvom području. S druge strane tu je dio lokalnih političara, mjesnih aktivista koji donose katastrofične prognoze.

Burić ne želi komentirati Bulja, ali otkriva u kojoj je fazi projekt

Istina je obično negdje u sredini. Burić za tportal nije želio komentirati ozbiljne optužbe Mostova Mire Bulja koji je čak tvrdio da je zaprimio prijetnje nakon što je cijelu priču dignuo na viši nivo.

Objasnio nam je u kojoj je fazi cijeli projekt. Koplja se trenutno lome oko izgradnje KKPE-a Peruća, dok, kaže nam Burić, protivnici uopće ne spominju Reverzibilnu hidroelektranu Vrdovo.

Za oba projekta studije utjecaja na okoliš su u proceduri. 'Za reverzibilnu hidroelektranu već smo predali studiju i početkom srpnja imamo povjerenstvo. Za plinsku ćemo je predati za koji dan i također očekujemo da će tijekom tog mjeseca zasjedati povjerenstvo', pojasnio nam je Burić i dodao kako će javnost biti prisutna tijekom obje odluke. 'Ako dobijemo prolaznu ocjenu, super, ako ne, projekt otpada', kaže.

U isto vrijeme on traga za partnerima koji će financijski poduprijeti ovaj projekt težak milijardu eura. Ne krije to da bi kao partnera volio vidjeti i državu, točnije HEP.

Projekt je također u proceduri da stekne status strateškog investicijskog projekta za Hrvatsku. Financiranje Vis Vive razmatra i Hrvatska narodna banka te Europska investicijska banka za financiranje iz Europskih fondova za strateška ulaganja.

Država je na neki način upletena i preko Ministarstva za upravljanje državnom imovinom s obzirom na to da bi, ako projekt dobije zeleno svjetlo, trebalo otkupiti neke državne parcele.

Zbog svega ovoga Bulj smatra da je Burićeva supruga, vjerojatna ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, u sukobu interesa.

Je li u sukobu interesa?

Ona je pak, kao državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, tražila od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa mišljenje kosi li se njezina funkcija s privatnim biznisom njezina muža. Odgovor je dobila u ožujku ove godine. Rečeno joj je da nema sukoba interesa, osim ako bi došlo do situacije u kojoj bi Pejčinović Burić direktno odlučivala o projektu Viv Viva ili donosila odluke vezane uz bilo koju tvrtku u vlasništvu svoga supruga.

Tvrtke, oranica, stan i suprug prijavljen na minimalac

A prema podacima iz njezine imovinske kartice, koju je predala krajem prošle godine, njezin je suprug zaposlen u tvrtki MCC ekskluzivne nekretnine d.o.o., u kojoj ima pola vlasničkog udjela te je prijavljen na minimalac i godišnje zaradi 29 tisuća kuna. Ipak, iz drugih izvora godišnje dobije 72 tisuće kuna.

Tvrtka je prošle godine imala prihode od 213 tisuća kuna, a dobit im je bila u 'crvenom'.

Burić je i većinski vlasnik tvrtke Jadranski podmorski kabel j.d.o.o., koja je u likvidaciji, a stopostotni je vlasnik tvrtki koje se bave poljoprivrednom djelatnošću Agro Šagovina j.d.o.o. i tvrtke Agro Čovac j.d.o.o. Ima i četvrtinu udjela u tvrtki Vatreni j.d.o.o.

Tu su i tri tvrtke osnovane isključivo za energetski projekt na Perući: Fotonaponska elektrana Donji Bitelić j.d.o.o., Fotonaponska elektrana Alebića kula j.d.o.o., u kojima Burić ima polovično vlasništvo, i tvrtka Vrdovo reverzibilne hidroelektrane j.d.o.o. u njegovu stopostotnom vlasništvu.

Buduća ministrica vanjskih poslova bila je pak stopostotna vlasnica konzultantske tvrtke Abeceda d.o.o., koja je prošle godine uprihodila više od 350 tisuća kuna, a upravljačka je prava prenijela 2016. na supruga.

Prema podacima iz imovinske kartice, supružnici imaju stan u Zagrebu od 121 kvadrat vrijedan 1,3 milijuna kuna te oranicu od gotovo 45 tisuća kvadrata u Općini Rakovica, u kojoj imaju i građevinsko zemljište od 2300 metara kvadratnih. Građevinsko zemljište imaju i u Smokvici na Korčuli, a površine je 375 kvadrata i procijenjeno na 300 tisuća kuna.

Marija Pejčinović Burić ima i štednju od 190 tisuća kuna, a suprug ima kredit za koji plaća nešto više od 500 eura na mjesec. Buduća ministrica prijavila je i umjetnine vrijedne 150 tisuća kuna.