situacija se komplicira

Kosovski ministar objavio snimku naoružanih Srba; tvrdi da ih je vodio čelnik Srpske liste

26.09.2023 u 18:02

Bionic
Reading

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla na društvenim je mrežama podijelio snimke načinjene dronom na kojima se vidi kako se naoružana srpska skupina od tridesetak ljudi sukobila s policijom u selu Banjska, na sjeveru zemlje u nedjelju, javlja Anadolija.

"Ovaj na video zapisima ispod je Milan Radojčić, potpredsjednik Srpske liste, kao i dio crne liste SAD-a i Velike Britanije. Glavni zločinac Radojčić bio je vođa ove terorističke skupine i napada u kojem je ubijen je policajac Afrim Bunjak. Ovo je još jedno svjedočanstvo njegovog terorističkog djelovanja protiv Republike Kosovo. Potpredsjednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i terorističke skupine", rekao je Svecla na svom službeni Facebook račun.

Nadalje je naveo kako je mapa terorističkog napada svakim danom sve jasnija.

"Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a oni preko svog potpredsjednika Radojčića, poduzeli su terorističke akcije protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo, nastojeći destabilizirati našu Republiku. Stoga Srpska lista svoje sudjelovanje na Kosovu vidi samo u terorističkom način. Nisu uspjeli", rekao je Svecla.

U Banjskoj, na sjeveru Kosova, gdje većinski žive Srbi, 24. rujna ujutro jedan je policajac ubijen, a drugi je ranjen u pucnjavi naoružanih Srba koji su blokirali cestu.

Kosovski ministar podijelio snimke naoružane srpske grupe u Banjskoj Izvor: Društvene mreže / Autor: Anadolija Balkan/Youtube

Kosovski premijer Albin Kurti objavio je da je naoružana skupina od 30-ak ljudi, koju je opisao kao "profesionalnu terorističko-kriminalnu strukturu", napala kosovsku policiju i za incident smatra odgovornom Srbiju.

Naoružanu skupinu, koja se sklonila u samostan Banjska i njegovu okolicu, opkolila je kosovska policija, a sukobi su na tom području nastavljeni i tijekom dana.

Ministar Svecla rekao je da su u akciji u Banjskoj ubijena najmanje tri napadača, a privedeno je šest osoba, među kojima dvojica napadača i četiri osobe koje su radiovezom podržale napad.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da su incident u kojem je ubijen kosovski policajac počinili kosovski Srbi.