Marjan šarec

Tko je komičar i radijski voditelj koji je uzburkao vode na slovenskoj političkoj sceni?

02.06.2018 u 18:12

Bionic
Reading

Slovenci u nedjelju izlaze na prijevremene izbore, nakon što je još uvijek aktualni premijer Miro Cerar u ožujku dao ostavku zbog neslaganja s odlukom tamošnjeg Vrhovnog suda o poništavanju referenduma na kojem su Slovenci lani podržali njegov zakon o gradnji strateške pruge, ali i zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji. Na predstojećim izborima glasat će 1,6 milijuna Slovenca s pravom glasa, a na njima će nastupiti i jedno novo lice - Marjan Šarec

Na izvanrednim parlamentarnim izborima, osmima od stjecanja samostalnosti, dolazi nakon što je sredinom prošlog ožujka trenutno tehnički premijer Miro Cerar neočekivano podnio ostavku u znak neslaganja s odlukom slovenskog Vrhovnog suda koji je poništio rezultate referenduma na kojem su naši susjedi prošle godine podržali Cerarov zakon o gradnji strateške pruge Koper-Divača koju je još uvijek aktualni premijer držao ključnom za razvitak države i njezine jedine komercijalne luke. Osim poništenih rezultata referenduma, izvanrednim izborima doprijenile su i nesuglasice unutar vladajuće koalicije.

Iako slovenski politički analitičari ističu kako je rezultate prijevremenih izbora teško predvidjeti, neke ankete pokazuju kako je posljednjih nekoliko mjeseci najpopularnija stranka Lista Marjana Šareca na čijem čelu je aktualni gradonačelnik Kamnika.

'Tihi favorit', kakvim ga ocjenjuju upućeni u političku situaciju u našem susjedstvu, diplomirani je glumac i nekadašnji komičar koji naglašava da potrebne političke promjene neće doći preko noći te kako bi za njih trebalo osigurati dvotrećinsku većinu u novom parlamentu.

Slovencima 'prekipjelo'

Marjan Šarec novo je lice slovenske političke scene koji je na nju stupio sredinom prošle godine kada se kandidirao u utrci za slovenskog predsjednika u kojoj ga je u drugom krugu pobijedio Borut Pahor. Ovaj diplomirani glumac koji se dosad bavio novinarstvom i imitiranjem slovenskih političara u politiku je ušao tiho prije osam godina nakon što je na lokalnim izborima postao načelnik male općine Kamnik.

>>> Slovenci tri mjeseca uoči izbora prednost daju novom licu u politici

Prema anketama ljubljanskog Dela, Šarec je i nekoliko mjeseci nakon nastupa na predsjedničkim izborima jedno od najpoželjnijih novih lica koje u politici žele birači, što prema tvrdnjama političkih analitičara ukazuje da je Slovencima unazad gotovo tridesetak godina 'prekipjelo' gledati jedne te iste političare.

  • +14
Andrej Plenković i Miro Cerar na Brdu kod Kranja Izvor: Cropix / Autor: Joze Suhadolnik / DELO / CROPIX

Na pitanje što bi učinio kada bi sa svojom listom na izborima dobio relativnu većinu i bio imenovan mandatarom, Šarec je odgovorio kako je riječ o hipotetskom pitanju, ali kako bi u tom slučaju kao predsjednik vlade ili koalicijski partner bio za nužne promjene kako bi Slovenija krenula naprijed.

Populisti i ekstremisti

Upitan s kojim bi strankama u budućoj vladi eventualno koalirao, kazao je da su mu najbliži Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana te da ne voli populiste i one koji u javnosti jedno govore, a u parlamentu i vladi drukčije glasuju, te kako ne bi rado stupio u koaliciju s nekom 'ekstremnom' strankom.

Šarec je istaknuo da Slovenija treba ustavnu dvotrećinsku većinu za promjenu postojećeg izbornog zakona, ali i nekih ustavnih odredbi kojom bi se skratio postupak dugog sastavljanja vlade i formiranja složenih višestranačkih koalicija.

  • +3
Janez Janša Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Osim toga, nova zvijezda na slovenskoj političkoj sceni naglasio je kako se i dalje u politici zalaže za ono što se zalagao tijekom prošlogodišnje predsjedničke kampanje, za obnovu političkog života i afirmaciju mlađih političara, ali i za čitav niz promjena koje prema njegovom mišljenju 'neće doći preko noći'.

Račune bi mu mogao pomrsiti Janez Janša koji je već 24 godine na čelu Slovenske demokratske stranke i kojeg je Šarec učestalo imitirao dok se bavio glumom, a kojemu pak subotnje ankete daju prednost.

>>> Ako je vjerovati anketama, Janša bi mogao pobjednik izbora

Janša je, podsjetimo, bio slovenski premijer od od 2004. do 2008., nakon uvjerljive izborne pobjede, a u međuvremenu je vodio jednu kratkotrajnu vladu 2012., nakon što sastavljanje koalicije nije uspjelo tadašnjem pobjedniku izbora, ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviću, koji je u parlamentu imao najviše mandata.

U utrci i 89-godišnja piratica

Kako je utrka za premijera posve tijesna, analitičari smatraju kako će između Janše i Šareca presuditi glasovi neodlučnih. No, iako je Slovenija među vodećim zemljama u Europi po stopi izlaznosti na izbore, analitičari upozoravaju kako bi odaziv birača mogao biti manji nego prije jer se izbori održavaju na početku turističke sezone.

  • +2
Marjan Šarec Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Valja napomenuti kako na općim parlamentarnim izborima, osmima od stjecanja samostalnosti, oko 1,6 milijuna slovenskih birača bira 88 zastupnika po izbornim okruzima, po jednog predstavnika u svojim izbornim jedinicama biraju pripadnici talijanske i mađarske manjine.

Na izborima nastupa 1631 kandidat na ukupno 26 lista. Najmlađi kandidat je 19-godišnji Luka Požar s Liste novinara Bojana Požara dok je najstariji kandidatkinja 89-godišnja Emilija Trbič iz Piratske stranke Slovenije.