IZNENADNA ODLUKA

Slovenski premijer Miro Cerar podnio ostavku

14.03.2018 u 23:06

Bionic
Reading

Slovenski premijer Miro Cerar objavio je u srijedu navečer da je odlučio podnijeti ostavku, o čemu će u četvrtak izvijestiti predsjednika Boruta Pahora.

'Poštovane državljanke i državljani, država je danas u bitno boljem stanju nego godine 2014. Vlast vraćam vama u ruke', rekao je nakon sjednice vlade.

Kako piše Delo kap koja je prelila čašu bila je odluka Vrhovnog suda da poništi referendum o drugom željezničkom koridoru kroz Sloveniju. Riječ je o projektu vrijednom milijardu eura, najvećem investicijskom programu vlade.

Odluku je priopćio svojim ministrima pred sam kraj sjednice vlade, a neočekivana ostavka slovenskog premijera iznenadila je, kako se čini, i njegove partnere u vladi.

Ministar poljoprivrede Dejan Židan, inače predsjednik Socijalnih demokrata (SD) i jedan od dvaju potpredsjednika vlade, izjavio je kasno navečer da ministri na sastanku vlade koji se održavao prije Cerarova obraćanja javnosti nisu bili obaviješteni da će on dati ostavku, a da u tome premijer nije konzultirao ni koalicijske partnere.

Predsjednik Borut Pahor sada će odlučiti hoće li raspisati izvanredne izbore ili će se oni održati početkom lipnja kako je bilo predviđeno. Cerar je najavio da će Vladu voditi do izbora, bez obzira kada će biti raspisani.

  • +18
Miro Cerar prilikom posjeta Hrvatskoj s kolegom Andrejom Plenkovićem. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'U srijedu je kap prelila čašu, ključni projekt dobio je udarac koji su izazvali isti oni koji žele zaustaviti razvoj naše države', rekao je Cerar koji je naglasio da bi ostavku u ovakvoj situaciji podnio svaki vjerodostojan političar.

Vrhovni sud Slovenije je u srijedu je poništio referendum na kojemu su slovenski birači u rujnu prošle godine tijesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače.