POVRATAK BIVŠEG PREMIJERA

Dva tjedna uoči slovenskih izbora Janša vodi ispred Šarca i Židana

21.05.2018 u 11:50

Bionic
Reading

Tri stranke i dalje dominiraju u kampanji za dobivanje relativne većine u novom slovenskom parlamentu, a najnovije ankete manje od dva tjedna uoči izbora najviše šanse za dobivanje mandata za sastav nove vlade daju vođi opozicije Janezu Janši.

Prema anketi koju je krajem tjedna provela agencija Mediana, Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) ima potporu 14,9 posto ispitanika, na drugom je mjestu sa 9,7 posto Lista Marjana Šarca (LMŠ), dok su treći Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana sa 6,5 posto.

Nešto više od trećine ispitanika još nije sigurno kome će dati glas ili neće izaći na izbore.

Iza vodeće "trojke" na četvrtom i petom mjestu su Stranka modernog centra (SMC) aktualnog premijera Mire Cerara i Ljevica (L) Luke Meseca koje dobivaju 4,5 posto glasova.

Na prelazak izbornog praga od četiri posto za poneki od 90 mandata u parlamentu mogle bi računati još Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca (3,9 posto), te demokršćanska Nova Slovenija (NSI) Mateja Tonina (3,3 posto).

Slovenski analitičari kažu da se na temelju trenutnih anketa ne mogu prognozirati konačni izborni rezultati, jer sve stranke adute čuvaju za zadnji tjedan kampanje preko društvenih medija, obilaska terena u izbornim jedinicama, uključujući i negativnu kampanju usmjerenu na političke suparnike.

  • +3
Janez Janša Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ankete pokazuju trend rasta Janše, a stagnaciju ili pad Šarca i Židana, no sve je još otvoreno i izbore bi mogla odlučiti mobilizacija birača, odnosno tko više svojih potencijalnih glasača uspije privući na izbore, tvrde slovenski analitičari.

Upozoravaju da je Slovenija među vodećim zemljama u Europi po stopi izlaznosti na izbore i da bi odaziv birača mogao biti manji nego prije jer se izbori održavaju na početku turističke sezone.