DOČEK PRIJE UHIĆENJA

Tko je Kolindin 'stariji prijatelj' - Gotovina ili Carla del Ponte?

  • Autor: Helena Puljiz
  • Zadnja izmjena 07.01.2015 19:25
  • Objavljeno 07.01.2015 u 19:25
kolinda-i-gotovina kolinda-i-del-ponte630x360 (2)

kolinda-i-gotovina kolinda-i-del-ponte630x360 (2)

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook Kolinda Grabar Kirtarović/screenshot dokumentarac 'Carlina lista'

Nakon što se predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović pohvalila u ponedjeljak kako je prije posjeta Zadru svratila kod 'starih prijatelja' generala Ante Gotovine i njegove supruge Dunje, društvenim mrežama viralno se počela dijeliti snimka iz 2005. godine na kojoj ona s Ivom Sanaderom srdačno dočekuje hašku tužiteljicu Carlu del Ponte, u jeku lova na generala Gotovinu

Na svojem službenom Facebook profilu Kolinda Grabar Kitarović fotografiju s obitelji Gotovina podijelila je kasno navečer u ponedjeljak, a napisala je: 'Susret sa starim prijateljima - Na putu za Zadar svratila sam kod mojih Dunje i Ante... Hvala im na gostoprimstvu.'

Već sutradan ujutro na najpopularnijim društvenim mrežama u Hrvatskoj – Facebooku i Twitteru - masovno se počela dijeliti fotografija na kojoj Kolinda Grabar Kitarović s Ivom Sanaderom, Mladenom Bajićem i Hidom Biščevićem srdačno dočekuje hašku tužiteljicu Carlu del Ponte u luksemburškom hotelu Novotel.

Riječ je o sceni iz dokumentarnog filma 'Carlina lista' redatelja Marcela Schupnbacha. On i njegova ekipa pratili su i snimali Carlu Del Ponte iz dana u dan, u razdoblju od ožujka 2005. do prosinca 2005., upravo u vrijeme uhićenja generala Gotovine.

Susret koji je ovjekovječen na snimci dogodio se krajem 2005. godine, a general Gotovina uhićen je u prosincu iste. Susret s haškom tužiteljicom prethodio je Gotovininom uhićenju.

Srdačan doček za Carlu del Ponte 2005. Twitter

Srdačan doček za Carlu del Ponte 2005. Twitter

Izvor: Društvene mreže / Autor: screenshot iz dokumentarca 'Carlina lista'

Kolinda Grabar Kitarović bila je tada ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, a vodeći ljudi svih parlamentarnih stranaka (osim Dražena Budiše), kao i tadašnji premijer Sanader i predsjednik Stipe Mesić, zagovarali su bezuvjetnu suradnju s Haškim sudom.

Može li podsjećanje na taj dio političke karijere Kolinde Grabar Kitarović štetiti HDZ-ovoj kandidatkinji? Mladen Pavić, glasnogovornik predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović, u izjavi za tportal ističe da je pojava te snimke 'dio političkog folklora ove prljave kampanje'.

'Riječ je o povijesti i svi znamo što je i kako je bilo. Nas takve stvari ne zanimaju i na njih se ne obaziremo. Ovo je samo nastavak prljave kampanje, dijele takve snimke, razne montaže, videouratke, ali to samo pokazuje da je kod njih zavladala panika', rekao je Pavić kad smo ga zamolili za komentar snimke iz 2005. godine.

Gotovina malo ne bi, malo bi

Inače, iako general Ante Gotovina nije javno dao podršku Kolindi Grabar Kitarović, povukao je nekoliko poteza iz kojih se može zaključiti da ona ipak uživa njegovo povjerenje. Na neslužbenom početku kampanje primio ju je na svom tunolovcu, pa su se družili i zajedno fotografirali na proslavi obljetnice 72. bojne Vojne policije, onda je njegova tvrtka donirala kampanju HDZ-ove kandidatkinje (on je tvrdio da za to nije znao) pa ju je na koncu ugostio u svom domu prvoga dana finalnog tjedna izborne kampanje.

Srdačan doček u obitelji Ante Gotovine 2015. Facebook profil Kolinde Grabar Kitarović

Srdačan doček u obitelji Ante Gotovine 2015. Facebook profil Kolinde Grabar Kitarović

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook profil Kolinda Grabar Kitarović

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!