ŽARKO MANJKAS CRVENKAPA

Tko je HOS-ovac, heroj Domovinskog rata, koji dobiva spomenik u Zagrebu?

04.10.2017 u 21:35

Bionic
Reading

Vijećnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su većinom glasova donijeli odluku o podizanju spomenika dragovoljcu Domovinskog rata u zagrebačkoj Dubravi, heroju HOS-a Žarku Manjkasu Crvenkapi. Šira javnost, na žalost, malo zna o ovom junaku Domovinskog rata, koji će 10. studenoga, na obljetnicu pogibije, dobiti spomenik

Manjkas je rođen 10. kolovoza 1967. u Zagrebu, a poginuo je u proboju iz Vukovara, točnije Bogdanovaca, 10. studenoga 1991. godine. Odlikovao se iznimnom hrabrošću zahvaljujući kojoj je tijekom bitke za Vukovar uništio 12 četničkih tenkova i taj će podatak biti urezan u spomenik koji će mu biti podignut u znak zahvale i sjećanja.  

Prije rata Manjkas je živio u zagrebačkoj Dubravi, a kako govore oni koji ga poznaju, bio je skroman, požrtvovan i iznimno domoljuban.

Na početku velikosrpske agresije na Hrvatsku Manjkas kao dragovoljac stupa u postrojbe HOS-a i odlazi braniti Vukovar s još 57 suboraca. Opsadu i pad Vukovara preživjelo ih je tek 25, a samo dvojica nisu ranjena. HOS-ovci su u Vukovaru bili smješteni na najzahtjevnijim lokacijama - na Sajmištu i u selu Bogdanovci.

Nadimak zbog beretke 

Svjedoci vremena navode da je njihov doprinos bio neizmjeran, a stanovnici Bogdanovaca pamte iznimnu hrabrost i nadljudsku izdržljivost pripadnika HOS-ovih postrojbi, posebno Žarka Manjkasa Crvenkape. U borbama je Crvenkapa gotovo izgubio sluh jer mu je zolja eksplodirala pokraj uha.

  • +7
Vukovar 1991. - da se ne zaboravi Izvor: Profimedia / Autor: Corbis

Inače, nadimak Crvenkapa je dobio jer je stalno nosio crvenu beretku.  

Unatoč snažnom otporu branitelja, četnici osvajaju Bogdanovce 10. studenoga 1991. godine. Branitelji i civili koji su ostali u selu prisiljeni su na uzmak kako ne bi pali u ruke brutalnom neprijatelju.

Uslijedio je proboj kroz kukuruzišta HOS-ovaca, pripadnika ZNG-a, policije i preostalih civila prema Nuštru i Vinkovcima, koji su bili pod kontrolom hrvatskih snaga.

KONTROVERZA

Spomenik HOS-ovcu bez 'za dom spremni'

Na spomeniku, iako se radi o poginulom HOS-ovcu, neće biti kontroverznog pozdrava 'za dom spremni' koji im se nalazio na odorama i pod kojim su se borili, što izaziva nezadovoljstvo nekadašnjih Crvenkapinih suboraca jer smatraju da je to nepoštivanje žrtve boraca koji su dali život za Hrvatsku.

Proboj je poznat pod nazivom 'HOS-ova štafeta smrti'.

Pri izlasku iz sela upali su u minsko polje, a kako bi se probili, HOS-ovi borci su se svjesno žrtvovali stajući na čelo kolone i probijajući put kroz minsko polje kako bi spasili druge. Među poginulima koji su se svjesno žrtvovali stajući na čelo kolone koja se povlačila iz Bogdanovaca bio je i Žarko Manjkas Crvenkapa.

Predvodeći povlačenje, stao je na minu i iskrvario za pet minuta. Zahvaljujući i njegovoj žrtvi spašeni su mnogi životi civila i branitelja koji su preživjeli užas i dokopali se slobodnog teritorija.

Spomenik Žarku Manjkasu Crvenkapi rad je akademskog kipara Zvonimira Orčića. Podizanje spomenika financira HVIDR-a Dubrava i Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje je i odobrilo projekt postavljanja spomenika te osiguralo novac za njegovu izradu.

Radovi bi trebali biti završeni i spomenik postavljen do 10. studenog, na obljetnicu pogibije Žarka Manjkasa Crvenkape.