crtica za portret

Tko je Blaž Pavičić koji je na jahti ugostio Zdravka Marića: Mladi poduzetnik koji se bavi brodovima, krpicama, nekretninama i šoping centrima, a karijera mu je vezana uz jednu osobu

18.08.2021 u 18:19

Bionic
Reading

Blaž Pavičić, prijatelj Zdravka Marića na čijoj je jahti ministar financija proveo dio godišnjeg odmora, čime se ponovno našao u fokusu medija zbog mogućeg sukoba interesa, ima vrlo vibrantnu poslovnu karijeru. Njegovi poslovni pothvati usko su vezani uz njegova oca Marka Pavičića, kojem riječki mediji tepaju da je 'kralj Korza', a koji je pred Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa također doveo jednog dužnosnika – bivšeg gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela. Otac i sin Pavičić jedni su od investitora novoga zagrebačkog šoping centra koji se uskoro otvara u Španskom

Iako je Zdravko Marić, nakon što je fotografiran na jahti, najprije odbio medijima otkriti tko je vlasnik tog luksuznog plovila, nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet protiv njega, javnosti je otkrio ime tajanstvenog prijatelja.

Riječ je o Blažu Pavičiću, koji se i sam obratio javnosti.

'Kao što je Zdravko već rekao, mi smo dugogodišnji prijatelji koji se druže ne samo ljeti, nego i tijekom godine i on je s obitelji došao na jahtu u vlasništvu moje obitelji. Tu nema nikakve fame, naše tvrtke nikada nisu radile s HBOR-om, nemamo nikakvih poreznih dugova, niti obročnih otplata prema državi po bilo kojoj osnovi', tvrdi Pavičić. 'Nismo imali nikakve reprograme dugova niti otpise, tako da tu nema ništa sporno', kaže Pavičić.

Jahta naziva La vida loca 1 u vlasništvu je, kaže, njihove obitelji te nije riječ o čarteru. Riječ je o motornoj jahti od 22 metra čija se vrijednost procjenjuje na oko 800.000 eura. Ministar Marić s obitelji je na njoj proveo četiri do pet dana, a plovili su od Visa do Kornata, piše Jutarnji list.

A kako su se upoznali? 'Znamo se četiri, pet godina. Kako mi radimo sa svim bankama, bilo je neko druženje s poduzetnicima i na jednoj od tih večera upoznali smo se', pojašnjava Pavičić.

Blaž Pavičić u vlasničkim je ili pak upravljačkim strukturama desetak tvrtki koje se bave nekretninama, plovilima i tekstilom.

U tvrtki osnovanoj 2021. - AMEC opskrba brodova d.o.o. – Mirko Pavičić je vlasnik, a Blaž Pavičić direktor. Mlađi Pavičić vodi i podružnicu te tvrtke u Splitu.

Blaž Pavičić je član Uprave i u tvrtki AMEC Rijekatekstil, dok mu je otac bivši član Uprave. Tvrtka je u 2020. imala 168,6 milijuna kuna prihoda, 10,7 milijuna kuna bruto dobiti te 156 zaposlenih.

Predsjednik je Nadzornog odbora tvrtke Robna kuća RI koja je pak u suvlasništvu navedene tvrtke AMEC Rijekatekstil. Prošle godine tvrtka je uprihodila 1,5 milijuna kuna, uz bruto dobit od nešto više od 200 tisuća kuna.

Na ovu se pak tvrtku veže tvrtka Almis d.o.o. za trgovinu odjećom, čiji je vlasnik Mirko Pavičić, a član Uprave je njegov sin Blaž. Lani je tvrtka imala 545 tisuća kuna prihoda i dobit od 190 tisuća kuna.

Na popisu ove poduzetne obitelji je i M2 Projekt za kupoprodaju vlastitih nekretnina. Vlasnik je Blaž, a osnivač Mirko Pavičić. Lani su imali 5,7 milijuna prihoda i 5,24 milijuna bruto dobiti.

U obiteljskom portfelju je i tvrtka Sensa Projekti za iznajmljivanje nekretnina koja nema prihoda te je u minimalnom minusu.

No tvrtka Sensa nekretnine, koja je investitor u šoping centar koji se za nekoliko dana otvara u zagrebačkom naselju Špansko, lani je imala neznatan promet, u 2019. je imala 82 milijuna kuna prihoda i 65 milijuna kuna dobiti. U toj je tvrtki sin Pavičić član Uprave, a suvlasnik otac Pavičić.

Ostali suvlasnici tvrtke i investitori u šoping centar su Željko Lukač, inače predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Nexe, Domagoj Kamenski, direktor Kamgrada koji i gradi šoping centar, i Branimir Vuletić, koji se pojavljuje zajedno s Pavičićima u nizu tvrtki. Jedna od njih je i tvrtka Projekt Dubrovnik za poslovanje nekretninama u kojoj je Mirko Pavičić bivši vlasnik, a Blaž Pavičić direktor zajedno s Vuletićem.

  • +3
Šoping centar koji se uskoro otvara u Španskom u Zagrebu - među investitorima i tvrtka Pavičićevih Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Z centar

Poslovni put Blaža Pavičića neraskidivo je vezan uz poslovne pothvate njegova oca, riječkog poduzetnika Mirka Pavičića, kojeg su mediji povezivali s nekadašnjim ministrom financija Slavkom Linićem, a još jedna zgodna 'slučajnost' je i činjenica da je Pavičić stariji, poput njegova sina ovih dana, na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa doveo također jednog dužnosnika – bivšeg riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Obersnel je bio prijavljen za primanje nedopuštenog dara nakon medijskih napisa da mu je prijatelj i riječki poduzetnik Mirko Pavičić na Korčuli, za vrijeme godišnjeg odmora, platio ručak u jednom restoranu i najam plovila. Povjerenstvo je utvrdilo da su dužnosnik i Pavičić u prijateljskim odnosima, ali se ne može utvrditi tko je podmirio te troškove. Hoće li isto zaključiti i u slučaju Marić, tek ćemo vidjeti.

Inače, Pavičić stariji u riječkim se kuloarima naziva i kraljem Korza jer je 90-ih kupio tvrtku Rijekatekstil te riječku robnu kuću, a u zakupu je imao niz, kako su mediji pisali, poslovnih prostora na ponajboljim lokacijama u Rijeci.

Svoj poslovni uspjeh Mirko Pavičić počeo je graditi još kao zaposlenik u Brodokomercu, jednoj od najjačih trgovačkih tvrtki za vrijeme Jugoslavije, u kojoj se pred kraj pojavljuje kao glavni direktor jedan od kontroverznih tajkuna iz devedesetih Josip Gucić, pisao je Net.hr.