šefica vrhovnog suda

Tko je barunica Hale, sutkinja koja je Borisu Johnsonu opalila šamar i pokazala da su pred zakonom svi jednaki

25.09.2019 u 19:45

Bionic
Reading

Nakon što je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva donio bombastičnu odluku da je suspenzija britanskog parlamenta nezakonita, barunica Brenda Hale, sedamdeset četverogodišnja predsjednica tog tijela, smjesta je postala globalnom zvijezdom. Svi se pitaju tko je žena koja je opalila pravni šamar Borisu Johnsonu, premijeru koji očajnički i pod svaku cijenu želi provesti Brexit

Barunica Hale od Richmonda (lady Hale, engl.) prva je žena na čelu Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva. U obrazloženju odluke, koja predstavlja težak udarac za Johnsona, pojasnila je da je sud jednoglasno donio odluku, istaknuvši da se nije radilo o 'normalnoj suspenziji parlamenta' i da je 'onemogućila parlament u njegovu radu' u kritičnom periodu prije roka za Brexit.

Ne događa se često da sud zaustavi premijera jer smatra da je izašao izvan pravnih okvira. Zato pogledajmo tko je osoba na čelu tijela koje se nije libilo donijeti takvu odluku.

Karijera barunice Hale bila je sve samo ne obična za britanske pojmove. Cijeli život rušila je sve prepreke koje je pravosudni sustav, kojim tradicionalno dominiraju stariji muškarci obrazovani u privatnim školama, postavljao pred nju.

Hale, koja je pohađala državnu školu u Yorkshireu, 2003. godine imenovana je prvom ženom među Pravnim lordovima. Riječ je o instituciji koja je do listopada 2009. godine djelovala kao najviši, Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon što je diplomirala pravo na Girton Collegeu na Sveučilištu Cambridge, na kojem je bila među najuspješnijim studentima, a na kojem se školovala i, primjerice, osnivačica Huffington Posta Arianna Huffington, počela je raditi na pravnom fakultetu Sveučilišta u Manchesteru kao mlađa predavačica. Dok je predavala, radila je u pubu te je učila za pravosudne ispite položivši ih među najboljima u klasi.

Mediji navode da ju je dekan fakulteta natjerao da bira između prakse i akademske karijere, a ona se odlučila za drugo, provevši 18 godina na Sveučilištu u Manchesteru - sve do 1984.

Te 1984. postala je prva žena i najmlađa osoba koja je imenovana u Pravnu komisiju, u kojoj je odigrala veliku ulogu u izradi Zakona o djeci iz 1989. godine, kojim je zakonodavstvo poručilo vladi i drugim javnim tijelima da 'najbolje interese djeteta' stave u središte odlučivanja. Riječ je bila o revolucionarnom iskoraku u zaštiti dječjih prava.

Barunica Hale - koja se rodila kao Brenda Hale - također je predvodnica borbe za modernizaciju britanskog pravnog sustava. Tvrdi da ih perike, koje su odvjetnici i suci primorani nositi na sudu, brendiraju kao blesave, a u 21. stoljeću boljem dojmu ne pomažu ni halje iz 18. stoljeća.

'Moj glavni prigovor je da su to muške perike. Naravno, jedan od razloga za to što su odvjetnice ranije htjele nositi perike bio je taj da su htjele izgledati kao i svi drugi. Ali mi smo to nadišli', kazala je jednom prilikom.

  • +4
Barunica Hale Izvor: EPA / Autor: SUPREME COURT / HANDOUT HANDOUT

Bila je i članica Kraljičina vijeća, a 1994. postala je prvi sudac višeg suda koji je razvio karijeru kao akademski i javni službenik, a ne parnični odvjetnik.

Hale, čija plaća kao šefice Vrhovnog suda iznosi 225.000 funti godišnje (1,8 milijuna kuna), cijelu je karijeru otvoreno govorila o seksizmu u pravosuđu te nedostatku različitosti među kadrom.

'U demokraciji, koja svakog vrednuje jednako, a ne samo privilegirane i moćne, važno je to da o pravima i odgovornosti odlučuje pravosuđe koje će više odražavati društvo u cjelini, a ne samo vrlo mali njegov dio', smatra sutkinja. Također misli da su kadrovi u britanskom pravosuđu uglavnom proizvod ograničenog spektra obrazovnih ustanova i društvenog podrijetla.

Ravnopravnost i poštenje u središtu su njezina pravnog razmišljanja cijele karijere. Kad je 2004. godine imenovana među Pravne lordove, morala je osmisliti grb za svoj novi naslov, onaj barunice Hale iz Richmonda. Njezin moto, na latinskom, prevodi se kao 'žene su jednake u svemu'.

>>> Što je suspenzija parlamenta?

Borba za ravnopravnost spolova dovela ju je čak i do duplerice modnog časopisa Vogue u veljači, povodom obilježavanja stoljeća otkada je ženama dopušteno da se bave pravom.

Barunica Hale vlasnica je impozantne kolekcije broševa. Tako je za prigodu poništavanja odluke britanskog premijera o suspenziji parlamenta na vestu zataknula broš s paukom ukrašen draguljem. Naravno, na društvenim mrežama i u medijima nagađa se o poruci koju je na taj način željela poslati. Kod nas je Jadranka Kosor, dok je bila premijerka, sjetit ćete se, voljela zabavljati javnost šaljući skrivene poruke preko broševa.

Kao kuriozitet spomenimo to da je bila sutkinja u kulinarskoj emisiji 'MasterChef', prikazivanoj na BBC-ju, a u kojoj se pojavila u polufinalu 2018. godine povodom obilježavanja stote godišnjice otkako su žene dobile pravo glasa. Pomogla je odlučiti tko će proći do finala iako kuhanje nije njezino područje stručnosti.

'U školi sam se isticala u svemu osim u umjetnosti, tjelesnom i domaćinstvu. Moj učitelj kuhanja uzdahnuo bi kad bih ja ušla u prostoriju', otkrila je jednom prilikom.