jednoglasna odluka

Još jedan udarac za Borisa Johnsona: Vrhovni sud presudio da je suspenzija britanskog parlamenta protuzakonita!

24.09.2019 u 11:50

Bionic
Reading

Britanski Vrhovni sud odlučio je da je odluka premijera Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta bila nezakonita, što je još jedan udarac za britanskog premijera koji je već ranije zaratio s parlamentom oko Brexita

Šefica Vrhovnog suda Lady Brenda Hale pojasnila je čitajući presudu kako je odluka donesena jednoglasno.

Pojasnila je kako se nije radilo o 'normalnoj suspenziji parlamenta' i da je 'onemogućila parlament u njegovom radu', u kritičnom periodu prije roka za Brexit.

Kazala je kako Vlada sudu nije priložila opravdanje za takav postupak. 'Posljedice na temelje naše demokracije bili su radikalni', poručila je Brenda Hale.

'Suspenzija parlamenta je ništavna. Parlament nije suspendiran', poručila je predsjednica Vrhovnog suda.

Pojasnila je da predsjednici Gornjeg i Donjeg doma sada mogu poduzeti mjere za nastavak rada. 'Na parlamentu je da odluči što će dalje', zaključila je.

  • +6
Presuda britanskog Vrhovnog suda Izvor: EPA / Autor: SUPREME COURT / HANDOUT HANDOUT

Šef Donjeg doma parlamenta John Bercow, koji je već najavio svoj odlazak s 31. listopadom, kazao je da Donji dom mora nastaviti s poslom, bez odgode.

Oporba je već pozvala Johnsona da, nakon ovakve odluke suda, podnese ostavku.

Vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn pozvao je premijera Borisa Johnsona da razmotri svoju poziciju i sazove nove izbore nakon što je Vrhovni sud presudio da je odluka premijera o suspenziji parlamenta bila nezakonita.

Na povike veselja i pozivom Johnsonu da odstupi, Corbyn je na stranačkoj konferenciji u Brightonu poručio da je Laburistička stranka spremna oformiti vladu.

"Pozivam Borisa Johnsona da razmotri svoju poziciju i postane najkratkovječniji premijer u britanskoj povijesti", kazao je Corbyn delegatima na godišnjem okupljanju laburista.

Nigel Farage, vođa stranke Brexit, je ocijenio da je raspuštanje parlamenta najgora odluka ikada donesena te dodao da Johnsonov savjetnik Dominic Cummings mora otići.

Neki zastupnici, uključujući i one koje je Johnson izbacio iz Konzervativne stranke zbog protivljenja planovima vezanim uz brexit, kazali su da bi premijer trebao dati ostavku ako se utvrdi da je kraljicu doveo u zabludu.

Johnsonov ured je objavio kako "trenutno proučava odluku", prenosi BBC, a Europska komisija je odbila komentirati "unutarnja ustavna pitanja" Velike Britanije.

Podsjetimo, Johnson je 28. kolovoza od kraljice Elizabete zatražio suspenziju parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je je to napravio kako bi potkopao njihove pokušaje da spriječe njegov plan izlaska iz Europske unije 31. listopada sa ili bez dogovora. Rad parlamenta suspendiran je do 14. listopada.

Johnson tvrdi kako je cilj suspenzije omogućiti stvaranje i predstavljanje novog zakonskog okvira.

Tijekom tri dana saslušanja prošli tjedan na Vrhovnom sudu odvjetnici protivnika Brexita i oporbe rekli su tom tijelu da je suspenzija od 5 tjedana najduža u proteklih 50 godina.

  • +11
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Pod nepisanim britanskim ustavom pravo raspuštanja parlamenta službeno ima politički nepristran monarh koji djeluje u skladu sa savjetima premijera.

Visoki sud Engleske i Walesa je ranije ovaj mjesec presudio da to pitanje nije "sudsko", no škotski vrhovni sud je zaključio da je Johnson djelovao ilegalno i da se suspenzija mora poništiti.