SPAJANJE PRAZNIKA

Tko će u državi na produženi vikend?

30.04.2014 u 21:31

Bionic
Reading

Praznik rada, koji od vikenda ove godine dijeli samo petak, onim vještima u spajanju idealna je prilika za mini godišnji odmor. Dok ministri tvrde da je njihovi timovi nisu iskoristili te najavljuju čak i rad vikendom, nekim državnim tvrtkama spajanje je dio kolektivnih ugovora, piše RTL.hr

Prekrajanje kalendara uhodan je zanat u Hrvatskoj, a petak kao da priziva spajanje Praznika rada s vikendom. Hoće li to učiniti ministarstva, i ovaj je put zanimalo RTL-ove reportere.

'Radi se, radi se, puni dan', istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Neki najavljuju čak i radni vikend. 'U nedjelju ujutro letim za Grčku, u ponedjeljak i utorak sam dolje. Sutra, 1. svibnja je obljetnica Bljeska', ispričao je svoje planove ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

'Radimo puno radno vrijeme, ne spajaju se vikendi. Radimo i u petak i subotu, a neki će raditi i sutra', dodao je ministar obrazovanja Željko Jovanović.

S druge strane Markova trga, mnogo opuštenije. Saborski zastupnici uskrsnu stanku počeli su 11. travnja, a u klupe se vraćaju sredinom svibnja.

Na kolektivni mini godišnji za razliku od većine privatnih poduzeća će i neke državne tvrtke. U petak ne radi ni administracija u sva tri glavna HŽ-ova poduzeća, Hrvatskim šumama i elektroprivredi. Šef HŽ Infrastrukture u toj odredbi kolektivnog ugovora ne vidi ništa loše.

'Prije su ljudi odlazili ranije s posla, uzimali dan bolovanja, sami tražili dan godišnjeg... Sad je zapravo ozakonjeno i regulirano ono što je prije bilo neformalno provođeno. Četiri petine zaposlenih radi u turnusu i oni ne mogu koristiti taj benefit, nažalost', pojasnio je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić.

Taj benefit nisu iskoristili Zavod za mirovinsko osiguranje, Porezna uprava i sudovi. Iduća prilika bit će četvrtak, 19. lipnja – na blagdan Tijelova.