EU MEĐU KANDIDATIMA

Tko će dobiti Nobelovu nagradu za mir?

12.10.2012 u 10:21

Bionic
Reading

Aktivisti za ljudska prava iz Bjelorusije Ales Beliatski i Rusije Ljudmila Aleksejeva, meksički biskup Jose Raul Vera Lopez i Europska unija favoriti su za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir koja će biti dodijeljena u petak, prema norveškoj državnoj televiziji

Uoči dodjele, kanal NRK je naveo da prema njihovim informacijama Nobelova nagrada ove godine odlazi jednom kandidatu nakon što je prošle godine podijeljena između liberijske predsjednice Ellen Johnson Sirleaf, liberijske mirovna aktivistice Leymah Gbowee i jemenske novinarke i aktivistice Tavakol Karman

'Možda predsjednik Odbora za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoern Jagland i Odbor ove godine žele da se okrenemo prema istoku', dodaje se u izvješću te dobro obaviještene televizije.

Nagrada bi mogla pripasti Beliatskom, utemeljitelju centra za obranu ljudskih prava Viasna, koji je u zatvoru u Bjelorusiji nakon političkog procesa ili Alekesejovoj, koja više od pola stoljeća brani ljudska prava u SSSR-u i Rusiji.

NRK navodi da bi Nobelova nagrada mogla biti dodijeljena i biskupu Jose Raulu Vera Lopezu, branitelju najranjivijih u krvavom sukobu snaga reda i narkokartela u Meksiku.

Najviše iznenađuje da bi Odbor za dodjelu Nobelove nagrade mogao nagraditi Europsku uniju, organizaciju u krizi kojoj je Norveška dva puta odbila pristupiti, nakon referenduma 1972. i 1994.

Za Nobelovu nagradu za mir se ove godine natječe 231 pojedinac i organizacija, a ime dobitnika će biti objavljeno u petak u Oslu u 10 sati po srednjoeuropskom vremenu.