PROPAO POKUŠAJ PROMJENE

Titov trg i Šuškova avenija ostaju u Zagrebu

08.12.2011 u 12:03

Bionic
Reading

Skupštinski Odbor za imenovanja ulica naselja i trgova jednoglasno je odbio zahtjev Hrvatskog helsinškog odbora i inicijative Krug za trg za preimenovanjem Trga maršala Tita u Zagrebu, zbog nekoliko razloga, ali po najprije zbog tradicije koju taj Trg ima

'Trg ovo ime nosi već 61 godinu te je njegovo ime postalo uvriježeno među građanima', rekao je Marin Knezović (SDP), predsjednik Odbora dodavši da odbijanje ne znači amnestiju komunističkih zločina.

Zahtjeve HHO-a i građanske inicijative Krug za trg ove usporedio sa zahtjevima iz 19. stoljeća kada se tražilo preimenovanje Trga bana Jelačića i Trga Nikole Šubića Zrinskog.

'U tim zahtjevima prednjačio je Ante Starčević koji je navedeni dvojac optuživao da su sluge Habsburgovaca', istaknuo je Knezović.

Knezović je kazao da zahtjevi za preimenovanje Trga maršal Tita obično dolaze pred izbore povezavši na taj način ove posljednje zahtjeve s netom završenim parlamentarnim izborima.

'U dvadeset godina Hrvatske samostalnosti HDZ je obnašao vlast u Zagrebu te nikada nije preimenovao taj trg', prisjetio se Knezović ne propustivši dodati da je protiv promjene bio i Jasen Mesić, donedavni predsjednik zagrebačkog HDZ-a.

Na njegove riječi nadovezao se nezavisni član Odbora Zvonko Maković kazavši da je protiv mijenjanja imena bio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Ivana Mlinar-Horvat (SDP) pozvala se na ankete prema kojima većina građana podržava ideju da se ne mijenja ime trga.

' Stav našeg odbora je bio da se imena ulica i trgova ne mijenjaju. Tako smo odbili da se preimenuje Avenija Gojka Šuška jer mislimo da se stare ne pravde ne trebaju ispravljati rađenjem novih', zaključila je Mlinar-Horvat.